NOS NieuwsAangepast

EU akkoord over betere werkomstandigheden maaltijdbezorgers

Maaltijdbezorgers, Uber-chauffeurs en andere 'platformwerkers' krijgen in de toekomst betere werkomstandigheden. EU-landen hebben daarover een akkoord gesloten.

De Europese wet die de rechtsbescherming van platformwerkers moet verbeteren, leek vorige maand niet door te gaan vanwege weerstand bij een te groot aantal EU-landen. Nu zijn Estland en Griekenland overstag gegaan, waardoor de vereiste meerderheid is gevonden.

PvdA-Europarlementariër Jongerius reageert opgelucht en is "enorm blij". Jarenlang beet Jongerius zich vast in het dossier. Ze is nu blij dat platformwerkers die "al die tijd in een onzekere positie maaltijden hebben bezorgd en taxi's hebben rondgereden" meer rechten krijgen.

De nieuwe wet moet nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement. In een eerdere versie zouden platformwerkers sneller worden gezien als werknemers, als zij bijvoorbeeld niet hun eigen tarieven mochten vaststellen. Daardoor zouden ze ook recht hebben op vakantiedagen en ziekteverlof.

In de voorlopig goedgekeurde versie van de wet mogen lidstaten zelf definiëren wanneer iemand een zelfstandige is en wanneer een werknemer. Mensen die vinden dat ze geen zzp'er zijn maar feitelijk in dienst van het platform, kunnen dat wettelijk aanvechten. Het platform moet dan bewijzen dat diegene geen medewerker in dienst is.

Afgezwakte variant

Vakbond FNV vindt het voorstel dat nu is goedgekeurd een afgezwakte variant. "Maar het helpt alsnog, omdat er volgens bedrijven in de wetten tot nu toe een grijs gebied was over het inzetten van dit personeel. Dit voorstel zou dat kunnen verkleinen", reageert FNV-bestuurder Anja Dijkman.

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, noemt het nieuwe akkoord een win-winsituatie. "Onze digitale economie evolueert, de rechten van werknemers moeten ook evolueren", zo schrijft ze op X.

Het is overigens nog maar de vraag of het Europees Parlement spoedig over de nieuwe wet gaat stemmen. Vanwege de Europese verkiezingen in juni gaat het parlement volgende maand met verkiezingsverlof.

Als de nieuwe wet voor de rechtsbescherming van platformwerkers wordt goedgekeurd, wordt hij twee jaar later van kracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl