NOS Sport

Na drie decennia ziet voorzitter Van Grunsven oude rivale Werth nog altijd winnen

Van Grunsven ziet oude dressuur-rivale Werth zegevieren in 'haar' Dutch Masters

Ze was in de jaren 1990 al de grote rivale van Anky van Grunsven. In 1992 won Isabell Werth in Barcelona, waar Van Grunsven als vierde eindigde, haar eerste van zeven olympische titels.

Tweeëndertig jaar later staat de inmiddels 54-jarige amazone nog steeds eenzaam aan de top van de dressuurwereld.

En dus was het geen verrassing dat Werth zegevierde bij Dutch Masters-Indoor Brabant, het prestigieuze paardensportevenement waar Van Grunsven sinds 2015 voorzitter van is.

"Ik weet niet hoe vaak ik inmiddels hier ben geweest", zei de 54-jarige Duitse amazone in haar dankwoord. "Maar het is altijd een plezier om te mogen winnen bij het mooiste indoorevenement van de wereld."

Isabell Werth is blij met haar kür in Den Bosch.

Werth verwende het publiek in Den Bosch met DSP Quantaz met prachtige piaffes en pirouettes op de muziek van eighties-coryfee Bonnie Tyler, al was haar oefening ook niet helemaal foutloos.

Haar score van 85.250 was ruim genoeg voor de zege.

Dat was drie punten meer dan de Britse wereldkampioene Charlotte Frey (82.250). Emmelie Scholtens eindigde op haar 11-jarige Indian Rock op de klanken van de Formule 1-tune knap als derde (82,095).

De uitslag van de kür op muziek, de elfde wedstrijd in de wereldbeker dressuur.

De vrije kür in Den Bosch was de laatste van elf wereldbekerwedstrijden in West-Europa. De beste negen ruiters zijn geplaatst voor de wereldbekerfinale in het Saudische Riyad, waar van 16 tot en met 20 april gestreden zal worden om de eindzege.

Voor Werth wordt het haar 24ste deelname aan de wereldbekerfinale. In 1992 won ze voor het eerst de wereldbekerfinale. In 2019 won ze voor de vijfde en voorlopig laatste keer.

  • NOS
    De stand in de wereldbeker dressuur.
  • NOS
    Tweede deel van de stand in de wereldbeker dressuur.

Als nummer zeven in het wereldbekerklassement mag Scholtens deelnemen aan de finale.

Marieke van der Putten, die in Den Bosch verdienstelijk als zevende eindigde met 77.405 punten is 17de in het klassement.

Dubbeldam opvolger Kemperman

Volgend jaar zal nog een coryfee toetreden tot de organisatie van het paardensportevenement in Den Bosch. Voormalig springruiter Jeroen Dubbeldam, net als Van Grunsven olympisch kampioen in 2000 in Sydney, neemt dan het stokje over van Frank Kemperman.

De 69-jarige Kemperman was bijna drie decennia lang organisator van Indoor Brabant en het CHIO in Aken, net zolang als de loopbaan van Werth. Niet gek dat zij hem expliciet noemde in haar dankwoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl