'Komen die bekers wel terug?' Sportclubs worstelen met verbod op wegwerpbekers
Een aantal sportclubs is al heel ver, maar de meeste moeten er nog mee beginnen. Per 1 januari van dit jaar mogen de verenigingen geen plastic wegwerpbekers en -bakjes meer gebruiken. Veel clubs worstelen met de omslag naar herbruikbaar.
"Het is niet top of mind bij de clubs", zegt Rebekka de Koning van Kenniscentrum Sport & Bewegen, dat zich onder andere bezighoudt met de verduurzaming van de sportsector. "Dit is iets wat ze erbij moeten doen, wat niet direct raakt aan het sporten."
Ook Tim Hofman, hoofd duurzaamheid bij de KNVB, ziet dit. "Clubs hebben veel op hun bordje: vaste lasten die heel erg gestegen zijn, het aantrekken van vrijwilligers, ledenaantallen op peil te houden."
Geen handhaving
Na het aannemen van moties in de Tweede Kamer vorig jaar over de regels rondom wegwerpplastics hebben clubs het gevoel dat er voorlopig niet gehandhaafd wordt, zegt Hofman. "Daardoor zakt het op het prioriteitenlijstje en zijn koffiebekers en patatbakjes bij veel voetbalclubs nog van wegwerpplastic."
Een aantal clubs is er wel mee begonnen. Sommige zijn er zelfs al jaren mee bezig, ziet Rebekka de Koning. "Maar er zijn veel verenigingen die denken: hoe moeten we dit in hemelsnaam aanpakken?"
In de prullenbak
Eén daarvan is voetbalclub SteDoCo uit Hoornaar. Daar worden de koffie en thee nog in kartonnen wegwerpbekers geschonken waar plastic in zit, en bier en limonade in de bekende witte plastic wegwerpbekers.
"We willen de prijzen graag laag houden", zegt voorzitter Jan den Hartog. "Maar herbruikbare hardplastic bekers zijn heel duur. En er zou een extra vaatwasser moeten komen. Daarbij moeten er extra mensen achter de bar, terwijl we nu al moeite hebben om genoeg vrijwilligers te krijgen."
Ook vreest hij dat veel van die dure bekers niet terugkomen. "Er zijn mensen die ze meenemen of in de vuilnisbak gooien."
Dat laatste gebeurde aanvankelijk ook bij voetbalvereniging FC Oegstgeest. Per 1 januari ging deze club over op herbruikbare bekers. Jeugdteams krijgen een set bekers voor limonade in de rust. En de koffie wordt uit andere hardcups geschonken. "In het begin werden onze vrijwilligers er wel chagrijnig van, omdat we veel bekers uit de vuilnisbakken moesten halen", zegt voorzitter Pepijn Hentenaar.
Inmiddels gaat dat "redelijk goed". "Bezoekende clubs krijgen van tevoren een bericht. Verder hebben we stickers op de prullenbakken gedaan om duidelijk te maken dat daar geen koffiebekers in mogen." Die moeten ze terugbrengen naar de bar of bij de velden in buizen doen die de club zelf heeft gemaakt van stukken regenpijp.
Lippenstift
Al met al vergt het wel extra werk. "Er zit nu veel meer handling in. De bekers laten we eerst weken in een emmer zodat bijvoorbeeld lippenstift er beter afgaat."
Dat was niet het enige waar de club tegenaan liep. "Aanvankelijk vlogen de bekers door de afwasmachine. Daar hebben we rekjes voor gekocht die we erop leggen." Ook moeten de bekers met de hand worden afgedroogd.
Toch is hij trots op hoe het nu gaat. "Je hebt altijd wel weerstand in het begin. Maar als het eenmaal een beetje gaat werken, dan krijg je er meer energie van. Nu bedenken onze vrijwilligers allerlei oplossingen voor problemen die we tegenkomen."
Logo plaatsen
Hofman van de KNVB ziet ook dat de problemen vooraf groter lijken dan ze in werkelijkheid zijn. Zo hoeft het de clubs niet per se veel geld te kosten omdat er geen grote hoeveelheden wegwerpbekers hoeven te worden gekocht.
"Een tip is om een sponsor te zoeken die zijn logo plaatst op de bekers. Dan kan je er zelfs op verdienen." Verder raadt hij aan om kwalitatief goede bekers te kopen. "Die wordt minder snel in de prullenbak gegooid."
Bij SteDoCo blijven ze voorlopig nog drinken uit wegwerpbekers met plastic. "Onze sponsor heeft een voorraad voor ons ingekocht waar we twee jaar mee vooruit kunnen."