Israëlische actiegroep met hulptruck voor Gaza moet omkeren bij grens
Een Israëlische actiegroep is met een vrachtwagen met hulpgoederen richting de grens met Gaza gereden. De beweging, die bestaat uit Joodse en Palestijnse Israëliërs, zegt voedsel te brengen naar de afgesloten enclave. Maar de activisten zijn weggestuurd bij de grensovergang van Kerem Shalom, meldt krant Haaretz.
De actie was een protest tegen het ernstige tekort aan humanitaire hulp dat Gaza bereikt. Actiegroep Standing Together beweert dat Israël een "officieel beleid van verhongering" hanteert. De Israëlische regering ontkent die aantijging. Zuid-Afrika heeft opnieuw aan de bel getrokken bij het Internationaal Gerechtshof om actie te ondernemen tegen de groeiende humanitaire crisis in Gaza.
'We blijven aandringen'
Op sociale media heeft de Israëlische actiegroep Standing Together video's en foto's van het provisorische hulpkonvooi gedeeld. Daarop is een vrachtwagen te zien die begeleid wordt door auto's met paarse vlaggetjes, de kleur van de organisatie. "We geven niet op en blijven aandringen op noodhulp voor Gazanen die honger lijden", zegt een van hen.
Uiteindelijk vertrokken de actievoerders onder druk van het leger. Het gebied bij de grensovergang van Kerem Shalom is officieel verboden gebied voor burgers. Militairen gaven demonstranten drie minuten om te vertrekken, zegt een Haaretz-verslaggever ter plekke op X.
'Dubbele standaard'
Standing Together vindt dat er sprake is van een dubbele standaard. Ze verwijzen naar de nationalistische demonstranten die noodhulp hebben geblokkeerd bij dezelfde grensovergang. "Maar we komen terug met een groter konvooi", zo kondigt de linkse actiegroep vandaag aan.
Hier zie je videobeelden van Israëlische demonstranten die eind januari noodhulp tegenhielden bij Kerem Shalom:
Standing Together verkondigt een verzoenend geluid, maar dat vindt momenteel geen breed gehoor in Israël. De organisatie was een van de aanjagers van de grote demonstraties tegen premier Netanyahu's omstreden juridische hervormingen voor de oorlog.
Vlak na de Hamas-aanslagen op 7 oktober hielpen de activisten bij het gereedmaken van schuilkelders voor de bevolking. Ook hingen ze posters op en deelden ze flyers uit in een poging de spanningen tussen Israëliërs en Palestijnen in Israël te verminderen.