Peter Bosz
NOS Voetbal

Bosz: 'Elk duel kan bananenschil zijn voor PSV, zeker tegen een ploeg als Go Ahead'

Natuurlijk werpt de Champions League-wedstrijd tegen Borussia Dortmund zijn schaduw al vooruit in Eindhoven en verre omstreken. Maar PSV-trainer Peter Bosz wil er nog niets van weten. Hij richt zich met zijn ploeg op de eerstvolgende wedstrijd.

En die is vrijdagavond al, juist vanwege dat Europese duel van volgende week woensdag. Tegenstander is Go Ahead Eagles. En daar gaat dus nu ook alle aandacht naar uit.

"Dat is zoals ik wil werken", benadrukt Bosz nog eens. "Ik hoor ook niemand in de groep over Dortmund praten. In die hoofden moet Go Ahead zitten. We praten nergens anders over."

Bosz: 'Rijvers stond aan begin van nieuwe periode in het Nederlandse voetbal'

Al ging het de afgelopen dagen natuurlijk wel ook over het overlijden van Kees Rijvers, de oud-trainer van onder andere PSV en het Nederlands elftal aan wie Bosz een voor hem persoonlijk minder prettige herinnering heeft. Maar daarvoor gaat-ie wel ver terug in de tijd, naar 1980.

'Rijvers nam mij niet mee'

Dat was het jaar dat het Nederlands UEFA-elftal, zoals Oranje onder 20 jaar destijds heette, naar het WK in Mexico ging. "Van dat elftal, geleid door Ger Blok, maakte ik onderdeel uit. Maar Kees Rijvers, die net bondscoach van het Nederlands elftal was geworden, nam het van hem over. En hij besloot mij niet mee te nemen..."

Bosz vertelt het met een glimlach op het gezicht. Want uiteraard alle waardering voor Rijvers, die de generatie-Van Basten/Gullit/Rijkaard/Koeman bij elkaar bracht in het Nederlands elftal. "Dat was het begin van een nieuwe periode voor het Nederlands voetbal."

En ook bij PSV heeft de op 97-jarige leeftijd overleden Rijvers zijn sporen achtergelaten. "Ik heb natuurlijk de verhalen over hem gelezen, met name van de mannen die in die tijd met hem werkten. En zij zeggen ook dat waar PSV nu in sportief opzicht staat, een topclub in Nederland behorend tot de traditionele top drie, bij hem is begonnen. Een groter eerbetoon kan hij niet krijgen, denk ik."

Beste van Nederland

Bosz heeft die lijn dit seizoen op indrukwekkende wijze weten door te trekken met zijn ploeg, die de 'aanval' van nummer twee Feyenoord afgelopen zondag wist af te slaan (2-2) en met tien punten voorsprong op de achtervolger uit Rotterdam hard op weg is naar de titel.

"We zijn de afgelopen acht maanden die wij nu bezig zijn, de beste van Nederland gebleken. Pas drie keer gelijkgespeeld, nog niks verloren in de competitie. Echt een heel goede prestatie. Dan kun je zeggen: ja, in Nederland. Maar je moet je wel het steeds weer doen, de jongens mogen niet verslappen. Ik vind dat ze dat echt geweldig doen."

Bosz: 'Ik weet hoe geweldig de sfeer kan zijn in de Adelaarshorst'

De spreekwoordelijke 'bananenschil' blijft immers op de loer liggen. Ook vrijdagavond in Deventer, waar PSV het waarschijnlijk nog zonder Joey Veerman en Ismael Saibari moet stellen. "Iedere wedstrijd kan voor ons een bananenschil zijn. Op het moment dat wij niet de juiste concentratie weten op te brengen. En ook dan kan het nog mis gaan."

Geweldige sfeer

"Zeker tegen een goede ploeg als Go Ahead", zegt Bosz, die voorafgaand aan de vorige confrontatie van eind september de Eagles al een "leuke ploeg" noemde en sprak van "de eerste topper voor ons". Terugkijkend na al die maanden waren die lovende woorden niet zo heel gek, vindt-ie. "Ze staan zesde, een unieke prestatie voor Go Ahead."

En dus houdt Bosz rekening met een lastig avondje in de Adelaarshorst, al heeft Go Ahead dit seizoen de top vijf van de ranglijst nog geen punten afhandig kunnen maken. "Ik weet hoe geweldig de sfeer daar kan zijn. Het zal uitverkocht zijn. Dus we kunnen onze borst natmaken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl