NOS NieuwsAangepast

Tweede Kamer wil vier grote kerncentrales in plaats van twee

De Tweede Kamer wil dat het kabinet plannen maakt voor de bouw van vier grote kerncentrales in plaats van twee. Een meerderheid stemde voor een motie van VVD-Kamerlid Silvio Erkens hierover.

Kernenergie wordt gezien als schone energiebron omdat kerncentrales weinig CO2 uitstoten. En wind- en zonne-energie zijn onvoldoende voor de Nederlandse energievraag. Daarom vindt een brede meerderheid van PVV, VVD, BBB, Denk, Volt, CDA, ChristenUnie, SGP, FvD en JA21 dat er meer in kernenergie moet worden geïnvesteerd.

De twee extra kerncentrales moeten volgens het voorstel vanaf 2040 energie kunnen gaan leveren. Waar ze moeten komen, spreekt de Kamer niet uit. Het kabinet heeft de opdracht gekregen dat te onderzoeken.

Het huidige kabinet besloot eind 2022 om twee nieuwe grote centrales te bouwen in Borssele. Met een versnelde aanpak kunnen die in 2035 klaar zijn. Die centrales zouden 9 tot 13 procent van de totale elektriciteit moeten gaan leveren.

Draagvlak

De keuze viel op Borssele omdat daar al een kerncentrale staat en er draagvlak is bij de bevolking en bij omliggende gemeenten en de provincie Zeeland. Het nieuwe kabinet zou er een knoop over moeten doorhakken.

Eemshaven werd als mogelijke locatie van het lijstje afgevoerd, mede door de gevolgen van de gaswinning en te weinig draagvlak. En de Maasvlakte, waar ook naar werd gekeken, wil het demissionaire kabinet reserveren voor waterstofinstallaties.

Of deze locaties weer in beeld komen voor de twee extra kerncentrales moet een volgend kabinet bepalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl