NOS SportAangepast

Ook wereldtitel Bol met estafettevrouwen 4x400 meter, mannen pakken brons

Bol en Klaver snellen met estafettevrouwen naar WK-goud 4x400 meter

De Nederlandse vrouwenploeg heeft in Glasgow voor het eerst de wereldtitel indoor veroverd op de 4x400 meter. Het kwartet bestaande uit Lieke Klaver, Cathelijn Peeters, Lisanne de Witte en Femke Bol was duidelijk de sterkste, voor de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

Nederland, dat vorig jaar ook de wereldtitel in de buitenlucht veroverde, noteerde een tijd van 3.25,07. Daarmee verbeterden ze het Nederlands record dat ze vorig jaar bij de EK indoor op 3.25,66 brachten.

Brons Oranjemannen

De Nederlandse mannenploeg had vlak daarvoor net als in 2022 brons veroverd. Het kwartet, bestaande uit Liemarvin Bonevacia, Ramsey Angela, Terrence Agard en Tony van Diepen, liep in de finale met 3.04,25 ook een Nederlands record.

De wereldtitel was in 3.02,54 voor het verrassende België. Zilver ging naar de Amerikaanse ploeg in 3.02,60.

Estafettemannen pakken WK-brons op 4x400 meter, België verrast Amerikanen

Voor Bol was het de tweede gouden medaille in Glasgow, na haar fabuleuze wereldrecord op de 400 meter op zaterdagavond. Nu vocht ze in de laatste meters een duel uit met de Amerikaanse Alexis Holmes. Op het laatste rechte stuk nam Bol afstand.

Klaver, in de ochtendserie nog gespaard, was de snelste Nederlandse loopster. Ze ging fel van start en gaf in leidende positie het stokje over aan Peeters. Die kon de leiding behouden, wat De Witte daarna ook lukte.

Toen kon het eigenlijk al niet meer fout gaan met Bol als slotloopster. De Amerikaanse en Britse ploeg bleven aanvankelijk dicht in de buurt, maar tegen een laatste versnelling van de Nederlandse wereldkampioene kon niemand op.

Estafettevrouwen van begin tot eind op kop naar goud: 'Heel bijzonder'

De Oranjemannen was erg tevreden over hun bronzen medaille. "Dit is heel bijzonder", zei Agard, die in de ochtenduren aan de kant was gebleven. Net als Bonevacia werd hij in de serie gespaard. "Dit is een goed begin richting de Olympische Spelen. We zijn er weer'', aldus Agard.

De vier mannen die in Glasgow brons veroverden, waren er drie jaar geleden ook verantwoordelijk voor dat Nederland bij de Olympische Spelen in Tokio verrassend zilver won. Destijds liepen ze in een andere opstelling, maar het resultaat zondagavond smaakte net zo goed.

"Het is mooi thuiskomen met een medaille", straalde Van Diepen, die een jaar weg was uit de estafetteploeg. "Mooi om weer met de 4x400 te lopen. We zijn sterker dan ooit." Van Diepen maakte in de ochtenduren al een ijzersterke indruk toen hij als derde loper een grote achterstand van de Nederlandse ploeg teniet deed.

Brons op WK geeft estafettemannen vertrouwen: 'We zijn er weer'

In de finale was hij de slotloper. Kans op meer dan brons was er niet. Het gat met België en de Amerikanen was te groot, maar de Nederlander liet ook geen concurrenten in de buurt komen.

Speciaal

"Dit team is speciaal"', meende Bonevacia, die dit seizoen geen indoorwedstrijden liep, langer doortrainde in Zuid-Afrika en pas voor de WK indoor weer aansloot.

"Dit is een mooie beloning voor ons werk op weg naar Parijs. Daar ligt het uiteindelijke doel, bij de Olympische Spelen. We zijn aardig op niveau", sloot Angela af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl