NOS Sport

Drama hordeloopster Visser op WK, snelle aftocht polsstokhoogspringer Vloon

Visser raakt eerste horde en loopt finale mis op WK indoor

Op de plek waar ze vijf jaar geleden voor het eerst de Europese indoortitel veroverde op de 60 meter horden, hoopte Nadine Visser zondagavond te schitteren op mondiaal niveau. Het ging echter mis voor de 29-jarige atlete bij de eerste horde in de halve finales van de WK.

Visser zat na een goede start te hoog, raakte de horde en was direct kansloos voor een plaats in de eindstrijd. "Het is me eerder dit seizoen ook bij een wedstrijd in Liévin overkomen en vanavond in de warming-up ook. Ik ben er daarna direct weer over gegaan en toen ging het goed", keek ze ontgoocheld terug op de race.

Overtuigd

Visser kwam voor een medaille naar Glasgow. Ze was deze winter goed op dreef, bleef onlangs in Madrid met een tijd van 7,78 seconden welgeteld éénhonderdste van een tel boven haar Nederlands record uit 2021. "Ik was overtuigd dat ik hier heel hard ging lopen, ging hier vol voor een medaille"', klonk het zwaar teleurgesteld.

Visser ontgoocheld na uitschakeling: 'Precies op de dag dat het moest''

Visser behoort al jaren tot de internationale top op de sprintnummers bij de horden. Op Europees niveau veroverde ze redelijk wat medailles, vooral indoor. Twee keer Europees indoorkampioen (2019 en 2021), zilver bij de EK indoor vorig jaar. Mondiaal gezien bleef het beperkt tot een keer brons: bij de WK indoor in 2018.

Allemaal indoormedailles dus. In de buitenlucht stond ze in grote finales op WK's, EK's en de Olympische Spelen. In Tokio eindigde ze drie jaar geleden als vijfde in de olympische finale. Een medaille zat er nog niet in op de titeltoernooien.

Vloon en Jansons

Bij het polsstokhoogspringen verdween Menno Vloon snel uit het toernooi. Op zijn aanvangshoogte van 5,50 meter ging de eerste poging mis. De Nederlands kampioen stapte over naar een hoogte van 5,65 meter. Daar had hij geen probleem mee.

Op 5,75 ging het mis. Drie pogingen leverden geen positief resultaat op. Vloon eindigde uiteindelijk als achtste. :Ik ben na de Nederlandse indoorkampioenschappen twee weken geleden ziek geworden. Ik heb vier dagen met koorts op bed gelegen. Dat is niet goed voor een lichaam. Ik miste hier ritme", stelde hij balend vast.

Polsstokhoogspringer Vloon na snel vertrek: 'Ziek geweest, had het graag beter gedaan'

De Zweedse vedette Armand Duplantis veroverde zoals verwacht de titel. De wereldrecordhouder ging over 6,05 meter. Duplantis was de enige die hoger dan zes meter kwam.

Debutant Sven Jansons eindigde als zevende op de zevenkamp met 6.076 punten. De jonge meerkamper had een goede tweede dag met evenaring van zijn persoonlijke record bij het polsstokhoogspringen: 4,80. "Dat was geweldig. Polsstokhoog ging dit seizoen wisselend. Ik was er hartstikke blij mee."

Meerkamper Jansons: 'Geweldig van dit toernooi genoten'

Daarvoor zat nog wel een moeizame 60 meter horden. Op de afsluitende 1.000 meter werd hij vierde in 2.41,26, zijn beste seizoentijd.

Voor Jansons was zijn debuut op het wereldpodium een stimulans voor het buitenseizoen. "Gezien mijn persoonlijk record op de tienkamp zit daar nog veel meer in, maar ik ben beter op de zevenkamp dan op de tienkamp."

Terug naar Visser

Visser kampte ook vaak met blessures. Eind 2022 besloot ze een streep te zetten door de samenwerking met succescoach Bart Bennema, die haar als meerkampster en hordeloopster 10 jaar onder zijn hoede had.

De breuk kwam niet voort uit onvrede, maar na tien jaar was ze toe aan verandering. Uiteindelijk koos de hordeloopster ervoor om verder te gaan in de trainingsgroep van bondscoach Laurent Meuwly, de architect achter de Nederlandse successen op de 400 meter.

De snelheid was dit indoorseizoen helemaal terug. "Ik dacht in Madrid al een persoonlijk record te lopen. Toen dat net niet lukte, wilde ik dat hier bij de WK doen. Ik had goede eerste passen, maar daarna moet ik ze kort maken om ver genoeg van de horde te blijven. Dat ging niet goed. Dit moet ik even verwerken."

De Bahamiaanse Devynne Charlton had het wereldrecord al in handen met 7,67, maar liet in de finale zien dat het nog sneller kon. Ze won in 7,65 seconden, een nieuwe mondiale toptijd. Achter Charlton ging het zilver naar Cyrena Samba-Mayela uit Frankrijk (7,74), de Poolse Pia Skrzyszowska pakte brons met 7,79.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl