NOS Nieuws

Schutters executeren 170 mensen in Burkina Faso, zegt aanklager

Bij een aanval op drie dorpen in Burkina Faso zijn volgens de autoriteiten 170 mensen geëxecuteerd. Volgens de openbaar aanklager vielen schutters de dorpen Komsilga, Nodin en Soro vorige week aan in de provincie Yatenga, in het noorden van het West-Afrikaanse land.

Het is niet bekend wie er achter de aanvallen zit. Het militaire regime zegt dat het een onderzoek heeft opgestart. De openbaar aanklager roept getuigen op zich te melden. Onder de 170 slachtoffers zouden tientallen vrouwen en kinderen zijn.

Militair regime

Burkina Faso kampt al jaren met terreur en opstanden door militante groepen die banden hebben met al-Qaida en Islamitische Staat. Het leger greep in september 2022 opnieuw de macht in Burkina Faso. In januari van dat jaar was er ook al een coup gepleegd, maar die mislukte door verdeeldheid binnen het leger.

De junta wordt geleid door Ibrahim Traoré. De militaire leiding heeft niet het hele land in handen. In zeker een derde van het land zijn opstandelingen aan de macht, meldt de BBC.

De spanningen in de Sahel-regio hebben sinds 2015 aan ruim 20.000 Burkinezen het leven gekost. Meer dan twee miljoen mensen in het land zijn op de vlucht geslagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl