NOS VoetbalAangepast

Ajax heeft weinig te duchten van tam Utrecht en pakt de volle buit

Bekijk de samenvatting van Ajax - FC Utrecht

Ajax heeft een aanval afgeslagen van FC Utrecht, dat bij winst op één punt van de Amsterdammers was gekomen in de eredivisie. De ploeg van trainer John van 't Schip wist in een duel dat veelal het aanzien amper waard was, de punten in eigen huis te houden: 2-0.

Dankzij de zege heroverden de Amsterdammers de vijfde plaats op Go Ahead Eagles.

Voor FC Utrecht kwam er zo een einde aan een recordreeks van vijftien wedstrijden zonder nederlaag. Voor Ajax was het de eerste keer sinds 25 november vorig jaar dat de nul werd gehouden, een reeks van zestien wedstrijden zonder clean sheet.

Van 't Schip introduceerde vorige week de vijfmansdefensie bij Ajax en hoewel dat tegen AZ niet tot het gewenste resultaat leidde (2-0 nederlaag), herhaalde hij die strijdwijze in de Arena.

Zonder de geblesseerde Josip Sutalo, die werd vervangen door Ahmetcan Kaplan. De in de basis debuterende Turk vormde met Devyne Rensch en Jorrel Hato het centrum van de verdediging.

Aanvallend leunde de ploeg vooral op Brian Brobbey, de enige aanvaller bij Ajax, dat de geblesseerde aanvoerder Steven Bergwijn en Steven Berghuis andermaal miste. De spits werd echter amper bereikt door de trage en fantasieloze opbouw.

Elleboog

Toch kwam het eerste schot op doel van de thuisploeg, maar de poging van Kenneth Taylor kon doelman Mattijs Branderhorst niet verontrusten. En arbiter Sander van der Eijk zag geen strafschop in een bal tegen de elleboog van Oscar Faulo, de man van de winnende 4-3 in de Galgenwaard in oktober toen Utrecht nog zestiende stond en Ajax zelfs zeventiende.

Bekijk hieronder de reacties na de wedstrijd.

Een tam Utrecht, dat sinds het aantreden van Ron Jans met steeds meer bravoure voetbalt, wist er bar weinig tegenover te stellen. Pas in de 38ste minuut was het schrikken geblazen voor Ajax-keeper Diant Ramaj, maar Sam Lammers ramde de bal in kansrijke positie over.

In de tegenaanval was het plots raak. Kaplan wist met een knappe opening Borna Sosa te vinden die vanaf rechts Brobbey bediende. Die joeg op zijn beurt de bal door de benen van Branderhorst: 1-0.

Driedubbele wissel

Bij drie van de laatste vier thuiswedstrijden was dat nog geen garantie voor drie punten gebleken. Zowel PEC Zwolle, PSV als NEC keerde alsnog met een punt huiswaarts. Ook Utrecht mocht daar na rust op blijven hopen, nadat Nick Viergever bij een verdedigende actie bijna in eigen doel had geschoten en Brobbey na een hoekschop het zijnet had getroffen.

Met een driedubbele wissel trachtte Jans halverwege de tweede helft Utrecht eindelijk wat schwung te geven. Er ging inderdaad plots meer dreiging uit van de Domstedelingen, al bleef dat aanvankelijk beperkt tot schoten uit de tweede lijn.

Kenneth Taylor prikt de 2-0 achter Mattijs Branderhorst

De treffer viel echter aan de andere kant. Taylor pikte na een verre trap van Ramaj de afvallende bal op en schoof na een combinatie met Brobbey de 2-0 binnen. Daarmee leek de strijd beslist, maar er gloorde weer hoop in de Utrechtse harten toen Rensch zijn noppen in de voet van Lammers plantte en Ajax met tien man verder moest.

Utrecht wist echter geen vuist te maken en kwam niet verder dan een kopballetje van invaller Victor Jensen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl