Jordan Henderson op de training bij Ajax
NOS Voetbal

Henderson wil niet Ajax' enige leider zijn: 'Tadic zal ook hulp hebben gehad'

Jordan Henderson kwam in de winter als grote verlosser naar Ajax. De 33-jarige Engelse international moest de balans terugbrengen in het elftal van coach John van 't Schip. Inmiddels is de routinier vier wedstrijden onderweg met Ajax, maar geen van die duels werd gewonnen.

"Het is een grote club met een grote uitdaging", constateert Henderson in aanloop naar de uitwedstrijd zondag tegen FC Utrecht. Ajax heeft een overwinning hard nodig om het gat van zes punten met nummer vier AZ te dichten.

Meningen

Sommige supporters en analytici waren meteen enthousiast toen Henderson, toch een oud-aanvoerder van Liverpool en winnaar van de Champions League, binnenkwam bij Ajax, Anderen vroegen zich af: wat komt zo'n grote speler doen in de Johan Cruijff Arena? De middenvelder ligt vooral van die laatste groep niet wakker.

"Dat is het voetbal, hè? Er zijn altijd verschillende meningen. Ik heb dat al zoveel ervaren, dat doet me niets. Je moet er mee dealen als speler en je focus houden op wat je wilt bereiken."

Als een verkeersregelaar probeert Henderson dit jonge Ajax aan te sturen

Henderson schrikt dus niet van een beetje kritiek op hem en het team. "Ik zie de jongens elke dag trainen, ze willen echt verbeteren. Maar het is normaal dat ze ups en downs hebben, het is een nieuw team. Het kost tijd om te leren van fouten en je te ontwikkelen. Hopelijk kunnen we dat wel snel oppakken, want we zitten wel bij een grote club die Ajax heet."

Verkeersregelaar

De 33-jarige Henderson probeert zijn ervaring en historie te gebruiken om het kwakkelende Ajax op de rit te krijgen, daar is hij volop mee bezig. De laatste vier wedstrijden ging hij als een soort verkeersregelaar te werk op het veld.

"Ik voel de verantwoordelijkheid om te helpen. De spelers zijn zo jong en als je in zo'n lastige situatie zit, moet je de boel positief houden."

Door veel te praten, zowel op als buiten het veld, probeert de 81-voudig Engels international iedereen in het team de weg te wijzen. "Ik praat inderdaad veel in het veld, maar dat doe ik mijn hele carrière eigenlijk al. Daardoor is het ook normaal geworden voor mij. Dat is ook een van de redenen waarom de club mij wilde hebben. Tegenwoordig spreken spelers een stuk minder, maar communicatie is heel erg belangrijk in het voetbal. Het maakt dingen zoveel makkelijker."

Henderson praat veel, maar gaat niet zo uitbundig tekeer. Daarin was de vertrokken Dusan Tadic de afgelopen jaren een tegenpool van hem. Dat hij niet zo uitbundig is, betekent niet dat hij geen drive heeft, zegt Henderson.

"Verschillende personen geven leiding op verschillende manieren. Ik ga niet als een directeur iedereen de wil opleggen, ik blijf mezelf. Dat betekent ook niet dat ik mijn mond niet opendoe, tijdens een wedstrijd of training moet je soms wat harder of directer zijn. Dat is nodig als je beter wilt worden."

Lijnders als hoofdtrainer naar Ajax? Henderson houdt zich op de vlakte: 'Pep is een goede coach ...'

Bovenal probeert Henderson het niet alleen te doen. "Tadic zal ook spelers om zich heen hebben gehad die hem hielpen met het leiding geven. Het is niet zo dat ik alles in mijn eentje wil doen, dat werkt namelijk niet. Ik ben maar een klein onderdeel van het geheel."

'Bij elkaar blijven'

Maar alleen of met meer, Ajax heeft aansturing nodig. De club staat na 23 wedstrijden vijfde in de eredivisie. "Maar ik heb geleerd dat je juist samen moet blijven om door de dalen heen te komen. Alleen zo vechten we ons door deze zware tijd heen", besluit Henderson.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl