NOS Sport

Horner getergd na zege Verstappen: 'Het onderzoek is afgesloten, het boek is dicht'

  • Louis Dekker

    verslaggever Formule 1 in Bahrein

  • Louis Dekker

    verslaggever Formule 1 in Bahrein

'Simply lovely.' Max Verstappen vatte op de boordradio zijn 55ste Formule 1-zege in zijn eigen woorden bondig samen. Dankzij teamgenoot Sergio Pérez werd het een 1-2. Verstappen pakte bovendien het bonuspunt voor de snelste ronde. Kortom: Red Bull Racing oogstte maximaal in de openingsrace van het seizoen.

Alsof er niets aan de hand was, pakte Red Bull de draad van 2023 op. Het recordseizoen waarin de renstal op één race na alle grands prix won en de concurrentie vernederde.

Met de dubbelzege maakte Verstappens renstal duidelijk dat zelfs een wervelstorm rond teambaas Christian Horner het team niet aan het wankelen brengt. Wekenlang werd Red Bull Racing geteisterd door tumult rond de van grensoverschrijdend gedrag beschuldigde Horner.

Rumoerig

Een uur na het vallen van de vlag is het stampvol bij Horners gastenverblijf. Journalisten verdringen zich rond twee tafeltjes. Het is rumoerig. Tientallen smartphones doen dienst als recorder. Het leeuwendeel van de aanwezigen kan niet verstaan wat Horner zegt en is afhankelijk van de opname.

"De start van ons seizoen is geweldig. Briljant", blikt Horner tevreden terug op de race. "Het team was fantastisch, Sergio reed sterk en Max was dominant. Het perfecte begin van ons twintigste seizoen in de Formule 1. Alle mannen en vrouwen op ons hoofdkwartier in Milton Keynes hebben een geweldige klus geklaard door deze auto te bouwen."

"Deze baan wijkt af van andere circuits, dus ik wil niet te snel juichen", blijft Horner voorzichtig. "Ik verwacht dat de gaten dit jaar kleiner worden en denk dat de concurrentie er nu al dichter op zit dan in 2023. Sorry dat we jullie niet echt een entertainende race hebben voorgeschoteld, maar dat komt nog wel. Ik zit al te lang in deze wereld om na één race mijn vingers te branden aan voorbarige conclusies."

'Erg onaangenaam'

Als het tumult van de afgelopen weken ter sprake komt, weegt Horner zijn woorden. "Het was erg onaangenaam. Niet prettig. Aandacht waar ik niet op zit te wachten. Ik heb geweldige steun gehad van het team en van het hele bedrijf. Wat mensen schrijven, zeggen en doen is aan hen."

"Mijn focus ligt bij het team, mijn familie en mijn vrouw. En nu op de volgende race, volgend weekend in Saudi Arabië en het hele seizoen", aldus Horner, die voor het oog van alle camera's met zijn vrouw, voormalig Spice Girl Geri Horner, door de paddock wandelde om eenheid uit te stralen.

Christian Horner met zijn echtgenote Geri Horner in Bahrein

Als het gaat over de explosieve mail met WhatsApp-conversaties die 150 Formule 1-insiders tijdens de tweede training ontvingen, blijft Horner herhalen dat zijn focus op andere zaken ligt. "Ik ga niets zeggen over speculatieve berichten die afkomstig zijn van een anonieme bron. Volgende vraag, graag!"

Of de berichten authentiek zijn? Horner weigert antwoord. "Ik ga ook niet reageren op de vraag welke motieven iemand heeft om dit te doen."

De resolute Horner wekt op geen enkele manier de indruk dat zijn positie wankelt. "Of ik hier het hele seizoen blijf, in deze functie? Ja, geen twijfel mogelijk. 100 procent. Absoluut. Het onderzoek is afgesloten. Het boek is dicht. En nu gaan we door. Ik heb ook geen moment overwogen niet naar Bahrein te komen."

'We zijn een eenheid'

Op de vraag of de overwinning van Verstappen extra goed smaakt na alle commotie, is Horner helder: "Nou, kijk maar naar de reactie van het hele team. De uitbundigheid. Dan weet je het antwoord, zoveel betekent het dus."

"We laten het liefst op de baan zien wat we waard zijn. We do our talking on the track. En dat we deze prestatie neerzetten, bewijst dat er eenheid is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl