Het Vredespaleis in Den Haag op een zonnige dag
NOS Nieuws

Wekdienst 3/3: PSV-Feyenoord • Protest voor Gaza in Den Haag

Goedemorgen! Vandaag is er een stil protest voor Gaza bij het Vredespaleis in Den Haag. En PSV en Feyenoord, nummer 1 en 2 in de Eredivisie, nemen het tegen elkaar op.

Eerst het weer: In het noordoosten en oosten is het lenteachtig met zon, weinig wind en 15 of 16 graden. In het westen en zuidwesten is het bewolkt en valt soms regen, vooral in Zeeland; Daar is het maar 9 graden. Na een droge maandag valt dinsdag weer af en toe regen bij 9 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kan je vandaag verwachten?

  • Vandaag vindt er tussen 12.00 en 13.00 een sit-in plaats voor het Vredespaleis in Den Haag. Het stille protest wordt georganiseerd door het 'Staakt-Het-Vuren Collectief'. Ze willen met de actie het Nederlandse kabinet onder druk zetten meer te doen voor een direct en blijvend staakt-het-vuren in Gaza, vrijlating van alle gijzelaars, herstel van alle verwoeste voorzieningen in Gaza en een 'duurzaam' vredesproces.
  • De top twee van de Eredivisie, PSV en Feyenoord, spelen vanmiddag om 14.30 uur tegen elkaar.
  • De ontknoping van het marathonschaatsen, de Marathon Cup, speelt zich af in Leeuwarden, en wordt live uitgezonden bij de NOS. De vrouwen gaan om 13.15 uur van start en de mannen om 14.30 uur.

Wat heb je gemist?

Donald Trump heeft opnieuw een aantal voorverkiezingen gewonnen. In de staten Missouri, Idaho en Michigan versloeg de oud-president zijn enige tegenstander Nikki Haley. Met de winst gaat Trump ruim aan kop binnen de Republikeinse partij. Dinsdag is het Super Tuesday, dan worden de meeste gedelegeerden per staat verdeeld.

Daar zitten ook belangrijke staten als Californië (169 gedelegeerden), Texas (161) en North Carolina (74) bij. In totaal zijn er dinsdag 854 gedelegeerden te winnen. Om definitief gekozen te worden heeft Trump 1215 gedelegeerden nodig.

Ander nieuws uit de nacht

  • De Britse zangeres Raye heeft zes prijzen gewonnen bij de BRIT-awards, de belangrijkste muziekprijzen van het Verenigd Koninkrijk. Raye won onder meer de award voor beste nieuwe artiest en artiest van het jaar. De zangeres scoorde in Nederland een hit met het nummer Prada. Raye heeft door de winst nu evenveel BRIT-awards als David Bowie en Oasis in hun hele carrière kregen.
  • In Duitsland is een Nederlandse motorrijder omgekomen bij een verkeersongeval. Dat gebeurde in Isselburg, vlak over de grens met de Achterhoek. Volgens de Duitse politie kwam de motorrijder in botsing met een persoon in een scootmobiel, beiden zijn overleden.
  • Tienduizenden Amerikanen in Californië en Nevada zitten zonder stroom door een hevige sneeuwstorm. Vooral hooggelegen gebieden zijn zwaar getroffen. Op sommige plekken werden windsnelheden van 300 kilometer per uur gemeten. In het bergachtige gebied tussen de twee staten is tot drie meter sneeuw gevallen

En dan nog even dit:

Natuurbranden zijn in Nederland vaak klein en worden direct bestreden. Maar dat maakt dat ons land juist kwetsbaarder is voor een grote oncontroleerbare brand. Daarom moeten er volgens de brandweer richtlijnen komen over hoe we met natuurbranden willen omgaan:

Brandweer: 'Soms is het goed om een natuurgebied gecontroleerd te laten branden'

Mooie zondag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl