Spelers van Feyenoord protesteren bij arbiter Van de Kerkhof
NOS Voetbal

Voorlopig toch geen blauwe kaart in profvoetbal, Infantino was al tegen

Het profvoetbal krijgt voorlopig geen blauwe kaart. De International Football Association Board (IFAB), die zich bezighoudt met regelgeving in het voetbal, heeft het plan zaterdagmiddag ingetrokken.

Gianni Infantino, de voorzitter van de wereldvoetbalbond, had zaterdagochtend voorafgaand aan een vergadering al gezegd de invoering van een blauwe kaart waaraan een tijdstraf van tien minuten is gekoppeld, niet te steunen.

"Er komt op het hoogste niveau geen blauwe kaart, het is voor ons geen thema", had Infantino vooraf tegen verslaggevers gezegd. De FIFA heeft in de IFAB vier van de acht stemmen en kan daardoor elke voorgestelde regelwijziging afwijzen.

Begin februari bracht de Britse krant The Telegraph naar buiten dat de IFAB zou gaan testen met een blauwe kaart. Een derde kaart, naast de gele en de rode kaart, die bij het WK van 1970 werden geïntroduceerd. De blauwe kaart zou gegeven moeten worden voor zaken als spelbederf, protesteren en schwalbes.

Scepsis

De eventuele invoering van de blauwe kaart werd in de voetbalwereld met scepsis ontvangen. PSV-coach Peter Bosz grapte over een "blauwtje lopen" en volgens Liverpool-coach Jürgen Klopp "klinkt het niet als een fantastisch idee".

Afgelopen november stemde de IFAB in met voorstellen om tests met tijdstraffen, die al in het amateurvoetbal werden ingevoerd, uit te breiden naar een hoger niveau.

In een eerdere Studio Sport Eredivisie besprak presentator Henry Schut met Jeroen Elshoff en Leonne Stentler de blauwe kaart en kwamen enkele voorbeelden aan bod. Kijk hieronder naar fragmenten uit de uitzending:

Toptrainers sceptisch over blauwe kaart: 'Maakt het werk van arbiters nog lastiger'

De IFAB kondigde wel enkele nieuwe proeven aan. Om de angel uit verhitte situaties te halen, krijgen scheidsrechters de mogelijkheid om beide teams naar hun strafschopgebied te sturen om 'af te koelen'. Dit wordt getest bij duels onder de twee hoogste niveaus van een land.

Een andere proef is dat keepers na een spelhervatting de bal maximaal acht seconden in hun handen mogen houden. De arbiters tellen zichtbaar in gebaar af.

Enkele nieuwe initiatieven zullen worden getest op het olympisch voetbaltoernooi in Parijs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl