Andrej Kramaric baalt, zijn doelpunt is afgekeurd vanwege buitenspel
NOS Voetbal

Een nieuwe buitenspelregel? Van Basten juicht het alleen maar toe

Als 'hoofd speltechnische ontwikkeling' van de wereldvoetbalbond FIFA dropte Marco van Basten al eens een bommetje over het volledig afschaffen van buitenspel. Het kwam hem op veel kritiek te staan. Een gematigder idee van Van Bastens opvolger Arsène Wenger lijkt meer kans van slagen te hebben.

Volgens de huidige regels van de IFAB, de internationale spelregelcommissie van het voetbal, staat een speler buitenspel als er ook maar een lichaamsdeel waarmee de speler zou kunnen scoren, buitenspel staat. Wat Wenger betreft, wordt het voortaan pas buitenspel als een speler met heel het lichaam voorbij de tegenstander staat.

Wenger wil daarmee de aanvallende partij meer voordeel geven. Van Basten juicht het voorstel toe.

Van Basten juicht aanpassing buitenspelregel toe: 'Scheelt veel'

"Het gaat nog wel een tijdje duren, maar er wordt in ieder geval over gesproken", zei Van Basten woensdagavond in de talkshow Op1. "Op deze manier worden er meer doelpunten goedgekeurd. Daar gaat het om, doelpunten maken, dat is best moeilijk. Je wil meer doelpunten zien, dus dat moet je stimuleren."

Zweden, Italië en Nederland

Volgens onbevestigde berichten wil de FIFA de komende tijd experimenteren met de regel, onder meer bij jeugdcompetities in Zweden, Italië en Nederland. De KNVB weet nog niets over eventuele experimenten in het Nederlandse voetbal, zo blijkt uit navraag.

"We zijn benieuwd waar dit vandaan komt, want bij ons is hier niets over bekend", reageert Hans Olde Olthof, medewerker van de technische staf scheidsrechterszaken betaald voetbal bij de KNVB. "Als de FIFA met een verzoek komt, staan we daar voor open. We staan altijd open voor vernieuwing en verbetering."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl