Arsene Wenger AFP

Arsène Wenger rekent erop dat bij het wereldkampioenschap voetbal van 2022 in Qatar de arbitrage, die nu al kan terugvallen op de VAR (videoscheidsrechter), nog meer hulp krijgt van de techniek. De oud-trainer van Arsenal, tegenwoordig bij wereldvoetbalbond FIFA in dienst als hoofd voetbalontwikkeling, denkt daarbij aan een automatisch detectiesysteem dat pijlsnel buitenspel signaleert.

"Als een speler in buitenspelpositie loopt, krijgt de grensrechter meteen een signaal op zijn horloge", legt de 71-jarige Fransman uit. Met de nadruk op 'meteen': de snelheid waarmee de beslissing genomen kan worden, zou een zegen voor het voetbal zijn. "Op dit moment moeten we gemiddeld zeventig seconden wachten op een beslissing van de VAR over buitenspel. Soms nog meer."

Dat leidt meer en meer tot irritatie onder voetballers, trainers en publiek. Vooral in de Engelse Premier League zwelt de ergernis en kritiek elke speelronde weer aan. "Er moet wat aan gebeuren", vindt Wenger.

De VAR heeft gemiddeld 70 seconden nodig om tot een buitenspelbeslissing te komen AFP

De International Football Association Board (IFAB), dat over de spelregels in het voetbal gaat, liet al eerder weten zo'n (semi-)automatisch systeem te willen testen. Wanneer, waar en hoe is echter nog niet duidelijk.

Buitenspelregel omdraaien

Overigens zou Wenger ook graag de buitenspelregel zelf willen aanpakken. Op dit moment wordt een speler al teruggefloten als er ook maar een lichaamsdeel waarmee hij zou kunnen scoren, buitenspel staat. Of hangt, want ook bijvoorbeeld de schouder telt mee.

Wat Wenger betreft wordt dat omgedraaid: zolang ook maar één lichaamsdeel waarmee een speler kan scoren zich op gelijke hoogte bevindt met de laatste verdediger, hoeft de scheidsrechter niet in te grijpen.

Al zou natuurlijk ook het proefballonnetje van Marco van Basten, Wengers voorganger bij de FIFA, weer van stal gehaald kunnen worden. De oud-spits opperde een paar jaar terug om buitenspel helemaal te schrappen...

STER reclame