Gewonden worden behandeld in het Al-Shifa-ziekenhuis in Gaza
NOS Nieuws

Nog veel onduidelijk over aanval konvooi Gaza, VN ziet veel slachtoffers met schotwonden

Langzaam maar zeker komt er wat meer informatie naar buiten over het bloedbad van afgelopen donderdag bij het uitdelen van hulpgoederen in het noorden van de Gazastrook. Een team van de Verenigde Naties dat een bezoek bracht aan een ziekenhuis in Gaza zegt dat "een groot aantal mensen met schotwonden" onder de gewonden zijn.

Andere mensen zouden gewond zijn geraakt omdat ze vielen of onder de voet werden gelopen. Zeker 200 slachtoffers van de gebeurtenissen van donderdag zouden nog worden behandeld in het Al Shifa-ziekenhuis in Gaza-Stad. Een arts in dat ziekenhuis zegt dat 80 procent van de gewonden schotwonden heeft.

Een woordvoerder van de VN-hulporganisatie OCHA zegt dat ruim 700 gewonden naar het ziekenhuis werden gebracht, net als meer dan zeventig lichamen van omgekomen mensen.

In eerste instantie sprak het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid, dat onder controle staat van Hamas, van ruim honderd doden. Dat aantal zou inmiddels zijn opgelopen tot zeker 115. Ook zouden er honderden gewonden zijn.

Op deze beelden van donderdag zie je hoe gewonden worden binnengebracht in het ziekenhuis:

Drukte in ziekenhuizen van Gaza

Over wat er precies is gebeurd, lopen de lezingen nog steeds uiteen. Getuigen zeggen dat Israëlische militairen het vuur openden toen grote groepen mensen op het hulpkonvooi afkwamen. De vrachtwagens probeerden vervolgens weg te rijden en raakten daarbij meerdere mensen, zeiden getuigen tegen CNN.

Het Israëlische leger verklaarde aanvankelijk dat een gewelddadige menigte de vrachtwagens met hulpgoederen plunderde en dat daarbij tientallen mensen onder de voet werden gelopen. Het leger sprak kort daarna alleen over gewonden. Later kwam het bericht vanuit Israël dat er tientallen mensen in het gedrang waren omgekomen.

Later zei het leger zich genoodzaakt te hebben gevoeld om waarschuwingsschoten te lossen. Ze zouden op de benen van Palestijnen hebben geschoten. Daarbij zouden maximaal tien slachtoffers zijn gevallen. Andere slachtoffers zijn volgens Israël gevallen door de bestorming van vrachtwagens met hulpgoederen.

Israël deelde donderdag deze luchtbeelden, waarop te zien zou zijn hoe mensen het hulpkonvooi belagen:

Israëlisch leger deelt beelden bestorming hulpgoederen Gaza

De gebeurtenissen worden gezien als een van de dodelijkste incidenten in Gaza sinds het begin van de oorlog op 7 oktober, toen Hamas een grote terreuraanslag pleegde.

Roep om onafhankelijk onderzoek

De Verenigde Naties zeggen dat een onafhankelijk onderzoek nodig is om de feiten boven tafel te krijgen. Onder meer Frankrijk steunt dat voorstel, Parijs spreekt van een "onverdedigbaar" incident. De VS en Duitsland hebben Israël opgeroepen om onderzoek te doen naar de tragedie.

Door Israëlische beschietingen en plunderingen door wanhopige Gazanen zijn er de afgelopen weken nauwelijks hulpgoederen aangekomen in Noord-Gaza. De VN waarschuwt al enige tijd voor een dreigende hongersnood in het gebied, waar de oorlog in oktober begon.

De Amerikaanse president Biden kondigde gisteren aan dat de Verenigde Staten humanitaire hulp vanuit de lucht in Gaza laat komen.

Vrees voor gevolgen onderhandelingen

Gevreesd werd dat het bloedbad de onderhandelingen over een staakt-het-vuren in Gaza in gevaar zou brengen. Hamas dreigde om de onderhandelingen over het vrijlaten van gijzelaars af te breken.

Biden sprak eerder deze week de hoop uit op een bestand dat mogelijk maandag al in zou kunnen gaan. In de nasleep van het bloedbad twijfelde hij daar weer aan, maar hij zei afgelopen nacht wel te hopen op een staakt-het-vuren voordat de ramadan begint rond 10 maart. Ook de Palestijnse Autoriteit zegt daarop te hopen.

Ondertussen hebben twee Egyptische veiligheidsfunctionarissen tegen persbureau Reuters gezegd dat de onderhandelingen morgen worden hervat in Caïro.

De partijen zouden het eens zijn geworden over de duur van een bestand en over het vrijlaten van gegijzelden en gevangenen. Maar over het terugtrekken van het Israëlische leger uit het noorden van Gaza en de terugkeer van Palestijnen naar dat gebied is nog geen overeenstemming bereikt.

Bronnen zeggen tegen het persbureau dat het incident van afgelopen donderdag geen invloed heeft gehad op de onderhandelingen. De gebeurtenissen zouden er juist toe hebben geleid dat de partijen haast wilden maken om de gesprekken tot een goed einde te brengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl