NOS NieuwsAangepast

Uitvaart in Amsterdam van doodgeschoten rapper Bigidagoe

In Amsterdam is de herdenkingsdienst gehouden voor de doodgeschoten rapper Bigidagoe. Enkele honderden mensen namen vanmiddag afscheid van de 26-jarige Danzel Silos.

Buiten het uitvaartcentrum keken tientallen mensen op een groot scherm naar de ceremonie. Via een livestream volgden enkele duizenden anderen de dienst, voorafgaand aan de begrafenis op Herdenkingspark Westgaarde.

Silos werd vorig weekend neergeschoten na een feest vlak bij station Sloterdijk en overleed later aan zijn verwondingen. Woensdag werd de vermoedelijke schutter aangehouden op een luchthaven in Parijs. Deze 20-jarige Amsterdammer stond volgens de politie op het punt naar Frans-Guyana te vertrekken.

Extra politie

Silos hoorde bij de omstreden rapformatie Zone 6. Na zijn overlijden waren bij meerdere locaties in Amsterdam explosies die door de politie aan zijn dood worden gelinkt. Daarom was er rond de uitvaart uit voorzorg extra politie op de been.

De rapper was betrokken bij verschillende criminele feiten. In 2021 werd Bigidagoe neergeschoten, vermoedelijk vanwege een conflict met een andere rapgroep. Vlak daarna werd het huis van zijn moeder beschoten. Later dat jaar werd de rapper opgepakt voor het bezit van een vuurwapen.

In december werd er vier jaar celstraf geëist tegen de rapper, in verband met een gewelddadige ontvoering. De rechter zou op 8 maart uitspraak doen. Tegen de frontman van Zone 6, rapper JoeyAK, is zeven jaar geëist. Hij is nu voorwaardelijk vrij en draagt een enkelband in verband met een andere ontvoeringszaak, waar hij twee jaar voor moest zitten.

  • NOS
    Auto's van de rouwstoet bij het centrum waar de herdenkingsdienst is
  • NOS
    Voor de ceremonie verzamelden zich veel mensen in Amsterdam-Zuidoost

Bij een van de explosies zijn woningen geraakt waardoor inwoners hun huis tijdelijk uit moeten. Ze verblijven nu in een hotel. Burgemeester Halsema bezocht deze gezinnen en reageerde bij AT5 op de explosies: "Daar zit onder andere een gezin met hele kleine kinderen bij. Mensen die deze explosies uitvoeren lijken niet in de gaten te hebben dat hier een kind vermoord had kunnen worden. Dat is wat je dan op je geweten hebt."

Gebeden

De familie van Bigidagoe heeft gekozen voor een open kist. Er werd ook gebeden voor de rapper. "Konden we de tijd maar terugdraaien en jou behoeden tegen het kwade. Nu hoef ik niet meer bang te zijn om te schrikken als mijn telefoon gaat. Dit is de nachtmerrie voor elke moeder, en die van mij is werkelijkheid geworden", zei zijn moeder in tranen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl