De plek van de aanslag op de Rhoneweg in Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

Amsterdamse rapper Bigidagoe (26) doodgeschoten, nog niemand aangehouden

In Amsterdam is vanochtend de 26-jarige rapper Bigidagoe doodgeschoten. De schietpartij vond rond 05.30 uur plaats op een bedrijventerrein in Sloterdijk, bevestigt een politiewoordvoerder berichtgeving van Het Parool. Volgens de stadskrant bezocht de rapper daar een muziekfestival. Het slachtoffer werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht, waar hij overleed.

De politie onderzoekt de toedracht van de schietpartij. Er is nog niemand aangehouden. Agenten sleepten acht auto's weg op het parkeerterrein bij de feestlocatie. Deze zijn voor sporenonderzoek meegenomen.

Op sociale media circuleert een bericht van een groep die beweert verantwoordelijk te zijn voor de aanslag. De politie zegt daar niets over en stelt op dit moment "rekening te houden met alle scenario's".

De politie plaatste vanochtend blauwe schermen bij de plek van de schietpartij:

Rapper Bigidagoe doodgeschoten op bedrijventerrein Sloterdijk

Bigidagoe maakte deel uit van de rapformatie Zone6 uit Amsterdam-Zuidoost. Diverse leden daarvan zijn in aanraking gekomen met justitie.

Tegen Bigidagoe zelf, die eigenlijk Danzel Silos heette, liep ook een rechtszaak. In december eiste het Openbaar Ministerie vier jaar cel tegen hem vanwege betrokkenheid bij het ontvoeren, bedreigen en mishandelen van de rivaliserende rapper Kobus L. In die zaak had de rechter nog geen uitspraak gedaan.

In augustus 2020 werd Silos ook neergeschoten, toen in de Rivierenbuurt in Amsterdam. Enkele dagen later werd het huis van zijn moeder in het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost beschoten. De woning werd daarna op last van de burgemeester gesloten. De moeder van Silos werd op een schuilplek ondergebracht.

Kort erna bracht de rapper een nummer uit over de schietpartij.

De familie van Silos laat aan Het Parool weten aangeslagen te zijn door zijn dood en het onderzoek door de politie af te wachten.

Gangsterrapper

Bigidagoe was een zogenoemde gangsterrapper. Zijn teksten gingen vaak over het gebruik van geweld en verheerlijkten criminaliteit. Nadat hij in 2020 werd neergeschoten, rapte hij in een van zijn nummers "als ik hem vind, doet niet zijn lichaam maar zijn hoofd pijn".

In zijn clips werd hij regelmatig omringd door schaars geklede vrouwen en dure spullen. Die zouden volgens opsporingsdiensten onder meer zijn betaald met de opbrengsten van handel in cocaïne, meldt Het Parool.

De rapper was bij het grote publiek niet heel bekend, maar op streamingdienst Spotify had hij zo'n 200.000 luisteraars per maand. Het meest beluisterde nummer is Platzak uit 2021, van rapper en producent Esko, waarop hij als gastartiest te horen is. Dat nummer is inmiddels ruim 7,7 miljoen keer gestreamd.

In de middag werden acht auto's voor onderzoek meegenomen:

Auto's worden meegenomen voor onderzoek in Sloterdijk

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl