Een luchtalarm-installatie in Mierlo
NOS Nieuws

Maandags luchtalarm gaat volgend jaar verdwijnen, NL-Alert neemt het over

Het luchtalarm dat waarschuwt voor calamiteiten wordt eind volgend jaar afgeschaft en vervangen door NL-Alert. Dat staat in een brief aan de Tweede Kamer van demissionair minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid. NL-Alert, dat meldingen naar mobiele telefoons stuurt, is inmiddels flink verbeterd en de sirene biedt nauwelijks nog voordelen, schrijft ze.

Het huidige waarschuwings- en alarmeringssysteem (WAS) met de sirenes, die elke eerste maandag van de maand om 12.00 uur worden getest, bestaat sinds 1998. De 4200 alarmpalen zijn "in het meest gunstige geval door ongeveer 75 procent van de mensen te horen", schrijft Yesilgöz.

Het opdoeken van het luchtalarm is al jaren onderwerp van discussie en werd al meermaals uitgesteld, omdat het vervangende alarmsysteem NL-Alert niet goed genoeg werkte. Zo kregen mensen die in buitengebieden en dicht bij de grens wonen de berichten vaak niet. Op andere telefoons kwamen berichten soms wel tien keer binnen.

Geen toegevoegde waarde

Het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid deed vorig jaar onderzoek naar de toegevoegde waarde van de WAS-palen en concludeerde dat die niet aan te tonen is. De onderzoekers vonden bovendien dat NL-Alert zich de afgelopen jaren volop heeft ontwikkeld en bewezen.

Een NL-Alert

Met NL-Alert kunnen overheden sinds 2012 via zendmasten alarmberichten versturen binnen een bepaald gebied. Sinds de start is het communicatiemiddel 538 keer ingezet. Tegenwoordig is er ook een NL-Alert-app. Het testbericht bereikte 92 procent van de Nederlanders tijdens de laatste meting in december.

De onderhoudscontracten van de WAS-palen lopen eind 2025 af. Dat moment wil de demissionair minister aangrijpen om het systeem te ontmantelen. Op een aantal hoogrisicolocaties zullen nog extra waarschuwingssystemen blijven bestaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl