In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Verwarring over luchtalarm bij brand Nunspeet

Vanwege een brand in een bedrijvencomplex in Nunspeet is gisteren geprobeerd het lokale luchtalarm te laten afgaan, maar dat mislukte waarschijnlijk. Voor zover bekend heeft niemand de waarschuwingsgeluiden gehoord.

De brand ontstond gistermiddag en woedde onder meer in een opslag van een fabrikant van e-bikes. In het pand lagen 6000 accu's en 3000 fietsen met accu. 300 mensen werden geëvacueerd.

De beslissing om het luchtalarm in te zetten werd genomen omdat er veel overlast was van de rook. "We wilden dat mensen naar binnen gingen en deuren en ramen sloten. Dat is standaard de boodschap die je geeft als je het luchtalarm laat horen", zegt burgemeester Van de Weerd. Het alarm had voor een deel van Nunspeet te horen moeten zijn. De burgemeester denkt dat er in het gebied voor wie het alarm bedoeld was ongeveer 1000 mensen wonen.

Om 18.00 uur moest het luchtalarm afgaan, maar ook de burgemeester hoorde de sirenes niet. Wat er is misgegaan, wordt uitgezocht.

Chaotisch

Er waren volgens Omroep Gelderland mensen die klaagden over gebrekkige informatie tijdens de brand. "Bij zo'n calamiteit is de communicatie altijd een beetje chaotisch. Mensen krijgen vaak gefragmenteerd informatie binnen. Dat kan vervelend overkomen, maar dat kunnen we niet helemaal voorkomen", zegt de burgemeester.

Mensen die klachten hebben, kunnen dat aan de gemeente laten weten. De gebeurtenissen rondom de brand worden nog geëvalueerd.

Advertentie via Ster.nl