De brandweer blust de bosbrand
NOS NieuwsAangepast

Historisch grote brand in Texas te zien vanuit de ruimte

Een historisch grote bosbrand woedt in het noorden van de Amerikaanse staten Texas en Oklahoma. De brand is uitgegroeid tot de grootste die Texas ooit heeft gekend. Ook is het een van de hevigste branden die de Verenigde Staten ooit heeft meegemaakt. Minstens twee mensen en tienduizenden veedieren zijn omgekomen.

De natuurbrand is zo groot dat deze vanuit de ruimte te zien is. De brand werd zelfs waargenomen door een satelliet die op een hoogte van ruim 36.000 kilometer om de aarde cirkelt.

Ruimtebeelden van de satelliet:

De natuurbrand, vastgelegd door een satelliet vanuit de ruimte

De brand heeft zo'n 1,2 miljoen hectare - ongeveer de hele Randstad - aan landbouwgrond en grasland verwoest. Gisteren was nog maar 3 procent van de brand onder controle.

Duizenden mensen zijn geëvacueerd. Gouverneur Abbott van Texas heeft de noodtoestand uitgeroepen in zestig regio's. 500 brandweerlieden uit het hele land helpen bij het blussen. Dat gebeurt met onder meer helikopters en blusvliegtuigen.

De oorzaak van de brand wordt nog onderzocht. Volgens een woordvoerder van de hulpdiensten kon de brand zich mede zo snel verspreiden vanwege de lage luchtvochtigheid, de droogte en de harde wind. Die wind maakt het blussen ook lastig.

Opvallend genoeg viel er gisteren sneeuw in delen van de staat. Dat bood de brandweer enige verlichting. Sommige Texanen beschreven het als "een cadeau van God".

Bewoners in Texas zijn alles kwijt:

Historisch grote brand in Texas: 'ik ben alles kwijt'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl