Uitgebrande autowrakken in Vina del Mar
NOS Nieuws

Dodental branden Chili opgelopen tot 131, zoektocht naar vermisten gaat door

Het aantal dodelijke slachtoffers van de natuurbranden in Chili is opgelopen tot 131. Volgens de autoriteiten gaat dat nog toenemen. Meer dan 300 mensen worden nog vermist. Naar de vermisten wordt vandaag, op de tweede dag van nationale rouw, doorgezocht.

"Dit is een tragedie van een enorme omvang", zei president Boric. Hij bezoekt vandaag het rampgebied.

De natuurbranden begonnen vrijdag in de bossen van Valparaíso en verspreidden zich al snel naar verschillende dorpen. Het vermoeden bestaat dat enkele branden zijn aangestoken, omdat het vuur op meerdere plekken tegelijkertijd fel oplaaide.

De autoriteiten doen daar onderzoek naar. In Chili worden de branden gezien als de grootste ramp sinds de aardbeving van 2010, die aan 500 mensen het leven kostte.

Het grootste deel van de natuurbrand is geblust, al is het vuur de afgelopen dag op sommige plekken nog opgelaaid. Brandweerlieden hebben het moeilijk met het bestrijden van de branden bij de kustplaatsen Vina del Mar en Valparaíso.

Sterk verminkt

Het blussen verloopt moeizaam. De branden zijn in beboste, bergachtige gebieden die droog zijn. De lage luchtvochtigheid en harde wind maken ook het bestrijden van het vuur er niet makkelijker op.

Van de 131 lichamen die zijn teruggevonden, zijn er pas 35 geïdentificeerd. Dat proces verloopt moeizaam omdat de stoffelijke overschotten vaak sterk zijn verminkt. Forensisch medewerkers nemen genetisch materiaal af van mensen met vermiste familieleden. Zo hopen ze de teruggevonden lichamen te kunnen identificeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl