Een van de decorstukken in de hal
NOS Nieuws

Organisator sluit 'Willy Wonka-ervaring' in Glasgow na boosheid ouders

Een organisator van een groot Willy Wonka-evenement in Glasgow heeft zijn excuses aangeboden nadat ouders en kinderen hadden geklaagd over de karige attracties die er waren. De organisator heeft het evenement uiteindelijk gesloten en de politie moest er aan te pas komen om de wachtende mensen voor de deur rustig te houden.

De organisator had een "onderdompeling in de wereld van Willy Wonka" beloofd met chocoladefonteinen, snoep en ontmoetingen met figuren uit de Wonka-verhalen van Roald Dahl. Maar op foto's die ouders maakten is te zien dat er slechts een paar decorstukken in een kale hal waren geplaatst waar daglicht door de ramen kwam, met hier en daar een kleine poster. Ouders hadden zo'n 35 pond (ongeveer 40 euro) betaald voor kaartjes voor hen en hun kind, meldt de Glasgow Times.

Acteurs die waren ingehuurd klaagden ook. Een actrice die een Oempa Loempa speelde vertelt aan The Scotsman dat ze pas de avond van tevoren een script kreeg van zo'n twaalf pagina's dat ze moest leren. Ter plekke kregen de acteurs slechts een uur om te repeteren en werd hen uiteindelijk verteld dat ze toch maar moesten improviseren.

Een van de aanwezigen maakte foto's van de troosteloze hal:

 • Facebook/Stuart Sinclair
  Een poster in een van de ruimtes van de attractie
 • Facebook/Stuart Sinclair
  Een van de decorstukken in de hal
 • Facebook/Stuart Sinclair
  Slechts één ruimte was enigszins goed aangekleed
 • Facebook/Stuart Sinclair
  In een van de ruimtes was slechts een luchtkasteel geplaatst

De maker van de foto's schrijft dat het evenement werd aangeprezen "als een volledige Willy Wonka-ervaring met chocoladefonteinen, maar de kinderen kregen twee jellybeans en een kwart blikje fris".

Het duurde volgens hem twee minuten om door de hele attractie heen te lopen en aan het einde stonden volgens hem klagende ouders om de organisator heen. "Ik heb nog nooit zoiets gezien. Het was in ieder geval wel een ervaring", schrijft hij spottend.

'Technische fouten'

De organisator, House of Illuminati, trok na het evenement het boetekleed aan en spreekt van "technische fouten". "We hadden holografisch papier besteld, maar dat kwam niet op tijd", zegt directeur Billy Coull tegen STV. "De holografische technologie op zichzelf is absoluut fantastisch, maar helaas was er sprake van vertraging bij de verzending."

"Nogmaals bied ik mijn excuses aan iedereen aan voor de enorme teleurstelling. Ik ben echt ontgoocheld." Hij zegt dat de honderden mensen die binnen waren inmiddels hun geld hebben teruggekregen of dat binnenkort krijgen. Ook de acteurs krijgen gewoon betaald, zegt hij.

Verfilmd

Roald Dahl bedacht Willy Wonka en de Oempa Loempa's voor zijn boek Sjakie en de chocoladefabriek uit 1964. Het werd in 1971 voor het eerst verfilmd met Gene Wilder in de rol van de excentrieke chocolademaker Willy Wonka. In 2005 volgde een versie van regisseur Tim Burton met Johnny Depp in de rol van chocoladefabrikant.

Eind vorig jaar kwam Wonka uit, een film die niet gebaseerd is op het boek van Dahl, maar het leven vertelt van een jonge Willy Wonka (gespeeld door Timothée Chalamet) die het als chocolatier opneemt tegen drie machtige concurrenten. Deze film bracht wereldwijd tot nu toe meer dan 550 miljoen euro op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl