Zuyderland-ziekenhuis nam pijn patiënt niet serieus, sprake van discriminatie
Het Zuyderland-ziekenhuis in Limburg heeft een patiënt met pijnklachten jarenlang niet serieus genomen als gevolg van zijn psychiatrische voorgeschiedenis. Het College voor de Rechten van de Mens oordeelt dat het ziekenhuis zich daarbij schuldig heeft gemaakt aan discriminatie.
De patiënt werd in 2013 geopereerd aan endeldarmkanker, daarna kreeg hij hevige pijn in zijn buik. Omdat de pijn aanhield, werd de man in totaal 25 keer opgenomen in het ziekenhuis, zonder dat de oorzaak werd gevonden.
Pas na vier jaar werd bij een kijkoperatie duidelijk waar de pijn vandaan kwam: een medisch voorwerp was na de eerste operatie in de patiënt achtergebleven.
De man kampte in het verleden met psychische klachten. De laatste behandeling daarvoor kreeg hij in 2009 en in 2013 werd de bijbehorende medicatie helemaal afgebouwd. De man stelt dat Zuyderland zijn psychiatrische voorgeschiedenis heeft meegewogen bij de medische keuzes die zijn gemaakt. Ook zouden er opmerkingen zijn gemaakt waaruit bleek dat zijn pijn niet serieus werd genomen door het personeel. De man diende een discriminatieklacht in bij het ziekenhuis, maar kreeg nooit een inhoudelijke reactie.
Onderzoek
In november 2021 meldde de man zich bij de Geschillencommissie Ziekenhuizen. Die oordeelde dat het ziekenhuis "toerekenbaar is tekortgeschoten in de behandelrelatie met de man". Daarnaast oordeelde de commissie dat de man "onjuist is behandeld, door onder andere het voor gek verklaren van iemand met een psychiatrische voorgeschiedenis".
Ondanks het oordeel van de geschillencommissie kreeg de man nooit excuses van het ziekenhuis. De patiënt zocht daarop steun bij Chris Baltussen, directeur van Discriminatie.nl Limburg. Baltussen stapte namens hem naar het College voor de Rechten van de Mens.
De directeur zegt tegen 1Limburg dat de man zich voor gek verklaard voelde en diep gekwetst was door het zwijgende ziekenhuis. "Hij wil niet dat anderen overkomt wat hem is overkomen", zegt Baltussen.
Oordeel College
Het ziekenhuis heeft tijdens de behandelperiode, na de operatie van de man, geen medisch onderzoek gedaan naar de pijnklachten, maar aangestuurd op ggz-psychiatrische hulp of op hulp van een maatschappelijk werker. Op basis hiervan concludeert het College voor de Rechten van de Mens dat het ziekenhuis andere medische keuzes heeft gemaakt dan gebruikelijk, enkel en alleen vanwege het feit dat de man een psychiatrisch verleden heeft. Het College sluit daarmee aan bij de uitspraak van de geschillencommissie Ziekenhuizen en oordeelt dat het ziekenhuis de man heeft gediscrimineerd bij het verlenen van medische zorg.
In het eindoordeel staat verder dat Zuyderland de pijn van de man niet serieus nam. Zo zou een chirurg in het bijzijn van hem gezegd hebben dat zijn pijn voortkomt uit zijn psychiatrisch verleden en dat 'normale mensen dit niet kunnen begrijpen'.
Tot slot oordeelt het College dat de klachtafhandeling onzorgvuldig is en in strijd met de gelijkebehandelingswetgeving. Het ziekenhuis heeft geen onderzoek gedaan naar de klachten van de man en ook geen maatregelen genomen.
Reactie Zuyderland
Het ziekenhuis laat aan 1Limburg weten van de uitkomst te hebben geleerd en een onderzoek te zijn gestart om vergelijkbare gevallen in de toekomst te voorkomen. "We betreuren de gang van zaken rondom deze situatie, wat betreft het medisch handelen als ook de klachtenafhandeling", zegt een woordvoerder.
Discriminatie.nl Limburg hoopt dat, mede door het oordeel van het College voor de Rechten van de Mens, patiënten met een psychiatrische achtergrond als ieder ander in de zorg worden behandeld. "Deze zaak laat zien dat mensen met een ggz-kwetsbaarheid in Nederland niet kunnen rekenen op dezelfde zorg als waar iedereen recht op heeft. Een belangrijk oordeel dus, dat er hopelijk toe leidt dat ook andere zorginstellingen het belang van non-discriminatie inzien en naleven", sluit Baltussen af.