Deelnemers van de protestmars richting het Zuyderland-ziekenhuis vandaag
NOS NieuwsAangepast

Zorgen in Limburg over voorgenomen sluiting van spoedeisende hulp in Heerlen

Er zijn grote zorgen in Zuidoost-Limburg over een plan van het Zuyderland Ziekenhuis. Dat wil de locatie in Heerlen veranderen in een dagbehandelcentrum. Dat zou betekenen dat alle spoedzorg, waaronder de spoedeisende hulp en de geboortezorg, naar Sittard-Geleen wordt verplaatst, zo'n 20 kilometer verderop. Vanmiddag was er een protestmars van tegenstanders.

Die tegenstanders van de plannen hebben al meer dan 30.000 handtekeningen opgehaald en willen dat een volwaardig ziekenhuis voor Heerlen behouden blijft. Maar volgens directievoorzitter David Jongen is het onmogelijk om zowel de spoedeisende hulp in Sittard-Geleen als Heerlen open te houden.

De belangrijkste reden hiervoor is het personeelstekort, zegt Jongen. "We halen verpleegkundigen uit de Filipijnen, we proberen zo goed en zoveel mogelijk dokters hier naartoe te halen. Maar we hebben nu zes vacatures openstaan voor spoedeisendehulpartsen. Dat betekent dat de kwaliteit van de zorg nu al onder druk staat."

De problematiek die Jongen schetst, speelt niet alleen in Heerlen. De afgelopen jaren waren er meerdere (gedeeltelijke) sluitingen van spoedeisende hulp-afdelingen vanwege personeelstekorten of financiële problemen.

Tijdens een debat met minister Kuipers in juni sprak een deel van de Tweede Kamer hier nog zijn zorg over uit. In reactie hierop gaf de minister aan dat ziekenhuizen niet zomaar afdelingen mogen sluiten en dat hij eisen stelt aan de beschikbaarheid van spoedzorg in een regio. Toch zijn de zorgen in Heerlen groot.

Zowel inwoners als politici waren aanwezig bij de protestmars in Heerlen:

Protestmars tegen sluiting van spoedeisende hulp in Heerlen: 'Mensen gaan zorg mijden'

Na het sluiten van de mijnbouw in de jaren 60 en 70 maakten Heerlen en omliggende gemeentes een grote armoedeval. Dat leidde niet alleen tot sociale problemen, maar ook tot een sterk verslechterde gezondheid. Inwoners in de regio Parkstad, in Zuidoost-Limburg, hebben de laagste levensverwachting van Nederland. Er zijn ook bovengemiddeld veel vroeggeboortes en mensen met overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten en astma.

Langere aanrijtijden

Dat maakt dat het sluiten van de spoedeisende hulp wel degelijk een risico is, zegt Ron Winkens. Hij is medisch hoofd bij het Maastricht UMC en voormalig huisarts in Heerlen. "De aanrijtijden vind ik echt link. Veel mensen komen niet met de ambulance naar de spoedeisende hulp, maar op eigen houtje. Op sommige plekken is de aanrijtijd een half uur. Als je een hartinfarct hebt, dan is dat echt een grote afstand."

Een vrouw die meeliep in de protestmars merkte ook op dat er veel ouderen wonen in Heerlen. "Dan moeten we straks naar Maastricht, Aken of Sittard, maar als je op een gegeven moment niet meer mobiel bent, dan heb je toch een probleem denk ik."

Winkens, die vandaag ook meedeed aan de demonstratie, vreest daarnaast dat de druk op huisartsen in de regio toeneemt als het ziekenhuis de plannen doorzet. "De komende jaren dreigt een leegloop aan huisartsen vanwege vergrijzing. Dit terwijl de zorgvraag alleen maar zal toenemen. Ik weet niet hoe huisartsen dat gaan doen." Volgens Winkens wordt ook de afstand tussen huisartsenposten en de spoedeisende hulp te groot.

Het bestuur van het Zuyderland Ziekenhuis benadrukt dat er nog geen definitief besluit ligt. De komende tijd wil de leiding nog in gesprek met de inwoners van Heerlen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl