Een herdenkingsplek voor het overleden oppositielid Navalny in Italië
NOS NieuwsAangepast

Advocaat van Navalny enkele uren vast

Vasili Doebkov, een van de advocaten van de eerder deze maand overleden Russische oppositieleider Aleksej Navalny, heeft vandaag kort vastgezeten. Doebkov heeft tegen het onafhankelijke Russische medium Verstka gezegd dat hij weer op vrije voeten is.

De reden voor de arrestatie is niet duidelijk. Het onafhankelijke Russische medium Novaya Gazeta Europe meldde eerder vandaag dat Doebkov was vastgezet vanwege "schending van de openbare orde".

Bezoek aan strafkolonie

Doebkov reisde na het overlijden van Navalny met diens moeder naar het westen van Siberië. Daar was haar zoon onder onduidelijke omstandigheden in een strafkolonie overleden. Ruim een week later werd het lichaam aan haar overgedragen.

Afgelopen november werden drie andere advocaten van Navalny gearresteerd. Zij zitten wel nog vast. Vorige maand vaardigde het Russische openbaar ministerie een arrestatiebevel uit tegen twee andere advocaten van Navalny. Zij werden niet opgepakt, omdat zij zijn uitgeweken naar het buitenland.

Geen locatie voor publiek afscheid

Naar verwachting vindt later deze week in Moskou het publieke afscheid en de begrafenis van Navalny plaats. Een locatie daarvoor is nog niet gevonden. Volgens de woordvoerder van de overleden oppositieleider komt dat doordat nog niemand een locatie beschikbaar heeft gesteld, uit angst voor represailles van de overheid.

De meeste andere Poetin-critici in Rusland zijn gedood, zitten jarenlange straffen uit of zijn uitgeweken naar het buitenland. Nieuwsuur reconstrueerde hoe de oppositie zo goed als verdween uit Rusland:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl