Boerenprotesten in het Poolse Warschau
NOS Nieuws

Duizenden Poolse boeren protesteren tegen Europese klimaatregels

In het Poolse Warschau zijn boeren de straat opgegaan om te protesteren tegen de Europese Green Deal en de eisen die daarin aan hen worden gesteld. Op beelden van persbureau Reuters zijn duizenden boeren te zien die door de straten van de hoofdstad trekken.

De Green Deal van de Europese Unie is onder meer bedoeld om klimaatverandering tegen te gaan. De demonstranten eisen dat de Poolse regering zich terugtrekt uit het akkoord, omdat ze de regels te streng vinden. Volgens de boeren moeten ze aan te veel eisen voldoen en kunnen ze daardoor slecht rondkomen.

Daarnaast voeren de boeren ook actie tegen de Poolse import van Oekraïense goederen. Graan en andere voedingswaren worden goedkoop geïmporteerd, waardoor boeren in Polen naar eigen zeggen direct worden geraakt in hun portemonnee.

Dit is waarom boeren door heel Europa protesteren:

Ontevreden boeren in Europa: 'Jarenlange opgebouwde frustraties'

Vorige week waren er ook boerenprotesten in Polen. Volgens de Vlaamse omroep VRT Nieuws gingen boeren in 180 Poolse steden de straat op. Zij blokkeerden toen de grens met Oekraïne.

Volgens de omroep reageerden vrachtwagenchauffeurs in Oekraïne met een tegenprotest. Tot een volledige sluiting van de grenzen is het nog niet gekomen.

Boze Europese boeren

Door heel Europa trekt een golf aan boerenprotesten. Eerder gingen boeren in onder andere België, Frankrijk, Spanje de straat op.

In Nederland staken boeren begin deze maand autobanden en afval in brand op verschillende plekken en snelwegen in het land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl