Ontbijt in een klaslokaal bij een basisschool waar ze voor de leerlingen een gratis schoolontbijt serveren
NOS NieuwsAangepast

Honderden scholen met recht op gratis maaltijden nemen die niet af

Zeker 700 scholen die recht hebben op een gratis maaltijdenprogramma, maken hier geen gebruik van. Dat zeggen het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, het Jeugdeducatiefonds (JEF) en het Rode Kruis. Ze roepen scholen op om zich alsnog aan te melden.

Een school mag meedoen met het programma als minstens 30 procent van de scholieren uit een huishouden komt met een laag inkomen. Bijna 2000 scholen doen al mee aan het project, dat vorig jaar van start ging. Dat is een kwart van alle middelbare scholen en basisscholen.

Boodschappenkaart

Het programma wordt gefinancierd door het Rijk en georganiseerd door het Rode Kruis en het Jeugdeducatiefonds. Scholen kunnen uit twee varianten kiezen: gratis maaltijden op school of boodschappenkaarten.

De gratis maaltijden zijn voor alle leerlingen op een school. Bij de boodschappenkaart gaat het om een vergoeding voor ouders van 2,30 euro per dag per kind. Daarmee mogen zij zelf iets extra's voor hun kind kopen.

"Elke school heeft een eigen contactpersoon vanuit het maaltijdprogramma, die contact opneemt met ouders. Hierdoor is bij de school niet bekend wie die kaart wel of niet heeft", legt Rode Kruis-directeur Harm Goossen uit in het NOS Radio 1 Journaal.

Die anonimiteit is volgens Goossen belangrijk. Het verlaagt de drempel voor ouders om op de hulp in te gaan. "Je merkt dat ouders zich schamen dat ze het nodig hebben."

De meeste deelnemende scholen regelen zelf eten voor hun leerlingen. Ruim twee derde biedt ontbijt, lunch of fruit aan. Er zijn ook scholen die een koelkast neerzetten waaruit iedereen iets kan pakken.

De aftrap van het maaltijdenprogramma vorig jaar:

Gratis ontbijt op school: 'Sommige kinderen hebben geen eten thuis'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl