NOS NieuwsAangepast

Programma gratis schoolmaaltijden begonnen, kinderen kunnen ook waardebon krijgen

Scholen met 30 procent of meer leerlingen uit een gezin met een laag inkomen, kunnen zich vanaf vandaag aanmelden voor een gratis schoolmaaltijd. Het ministerie van Onderwijs trekt 100 miljoen euro uit voor 300.000 leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs.

Scholen kunnen zich, totdat het geld op is, aanmelden op schoolmaaltijden.nl. Zij mogen vervolgens zelf kiezen hoe zij het aanpakken. Ze kunnen bijvoorbeeld een ontbijt of een lunch aanbieden, of een koelkast vullen met gezonde snacks. Daar krijgen ze dan 9 euro per leerling per week voor. Van dat geld kunnen ze ook een cateringbedrijf inhuren, als ze dat willen.

Het programma schoolmaaltijden.nl werd vanmorgen afgetrapt op basisschool Merlijn in Den Haag, door onder meer minister Dennis Wiersma:

Gratis ontbijt op school: 'Sommige kinderen hebben geen eten thuis'

Ze kunnen er ook voor kiezen om alleen de armste gezinnen bij te staan met wekelijkse voedselbonnen van het Rode Kruis ter waarde van 11 euro per kind. Die kunnen in bijna elke supermarkt worden besteed.

Beter concentreren

Om de leerkrachten niet te veel te belasten met het project worden schoolcontactpersonen van het Rode Kruis en het Jeugdeducatiefonds ingezet. Zij helpen de scholen op weg met het organiseren van de schoolmaaltijden.

Het programma geldt voor een jaar, maar minister Dennis Wiersma zei vanmorgen in het NOS Radio 1 Journaal dat het voor scholen die dat nodig hebben ook de komende jaren "absoluut nog mogelijk is" om gratis maaltijden te verzorgen.

De minister van Onderwijs vindt het initiatief heel belangrijk, "want goed eten, is goed leren". "Ik moet ervoor zorgen dat kinderen dat zo goed mogelijk kunnen, en dat gaat alleen als je je kunt concentreren."

Scholen moeten bij hun aanmelding een rapportage van het Nationaal Cohortonderzoek Onderwijs meesturen. Daarin staan gegevens over de samenstelling van de school. Er staat ook precies in hoeveel procent van de ouders een laag inkomen heeft, dat wil zeggen een inkomen van maximaal 1322 euro netto voor een alleenstaande.

Een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs laat weten dat een school niet automatisch wordt afgewezen als die niet aan de criteria voldoet. Er wordt zoveel mogelijk maatwerk geleverd. "Als school kun je bijvoorbeeld in je aanvraag aangeven dat je voor enkele leerlingen een boodschappentegoedbon wil aanvragen en dus niet een maaltijd voor de hele klas."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl