Vitesse verlaat laatste plaats in eredivisie door late zege bij Excelsior

Bekijk de samenvatting van Excelsior - Vitesse

Vitesse heeft door een doelpunt in de slotfase gewonnen bij Excelsior, 1-2. De eerste zege in acht wedstrijden geeft de Arnhemmers weer hoop in de strijd tegen (directe) degradatie. Excelsior zakt door de nederlaag juist richting de degradatiezone.

"Dit hadden we wel nodig", gaf Vitesse-coach Edward Sturing toe. Hij zag dat het beide kanten op kon in Rotterdam. "Soms krijg je meer dan je verdient, maar ik ben er blij mee. Dit is voor de hele groep belangrijk, het was een explosie in de kleedkamer."

Een deurtje verder was het na de wedstrijd stil, merkte Marinus Dijkhuizen. "Stilte en frustratie, die combinatie", zei de trainer van Excelsior. "Dit komt keihard aan. We maken te veel cruciale fouten, het is ook een mentaal verhaal."

De stand in de eredivisie

Excelsior en Vitesse bleken aan elkaar gewaagd op het Rotterdamse kunstgras. Met fouten over en weer kregen beide clubs uit het rechterrijtje genoeg kansen om te scoren.

Redouan El Yaakoubi, Couhaib Driouech en Troy Parrott misten kansen voor Excelsior, Vitesse stelde daar pogingen van Anis Hadj-Moussa, Paxten Aaronson en Kacper Kozlowski tegenover.

Sturing ziet 'explosie' in Vitesse-kleedkamer, bij Excelsior is het stil

Alles leek mogelijk, zeker na het spectaculaire begin van de tweede helft.

Lance Duijvenstijn zette de thuisploeg 25 seconden na rust op voorsprong. Excelsior trapte af, zocht opportunistisch de aanval en Duijvenstijn maakte uit een lastige voorzet van Arthur Zagré een fraai doelpunt (1-0).

Vijf minuten later was de stand weer in evenwicht. Met meer geluk dan wijsheid belandde een voorzet van rechtsback Carlens Arcus bij Aaronson, die van dichtbij afrondde (1-1).

Vitesse viert de 1-2

Beide ploegen kenden vervolgens goede fases. Eerst waren de kansen voor Excelsior, waar Driouech weer richting goede vorm lijkt te dribbelen. Daarna nam Vitesse over. De Arnhemmers, tot die tijd overeind gehouden door doelman Eloy Room, sloegen vier minuten voor tijd toe.

Uitgerekend Nicolas Isimat-Mirin, twee weken geleden nog de schlemiel in de verloren wedstrijd tegen Heracles, werd de gevierde man. De verdediger kopte raak uit een corner van smaakmaker Hadj Moussa (1-2).