Lennert Van Eetvelt
NOS WielrennenAangepast

Van Eetvelt soleert naar ritwinst en eindzege UAE Tour, Vingegaard heerst in Gran Camiño

Lennert van Eetvelt heeft de slotrit en het eindklassement van de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten gewonnen. De 22-jarige Belg van Lotto Dstny kwam solo als eerste over de streep na de beklimming van de berg Jebel Hafeet.

Aan de finish zag de jonge Belg dat zijn aanval op een kleine twee kilometer van de streep precies op tijd was ingezet. Hij hield net genoeg voorsprong op de aanstormende Ben O'Connor over voor de eindzege.

Van Eetvelt maakte op de flanken van de Jebel Hafeet (10,8 kilometer à 6,6 procent) optimaal gebruik van de slechte dag in een toch al mindere week van UAE Team Emirates, dat met drie topfavorieten aan hun 'thuiskoers' begon.

Inzinking UAE-ploeg

UAE had met Adam Yates, Brandon McNulty en Jay Vine vanaf de eerste etappe de overhand, maar stond bovenop Jebel Hafeet met lege handen. Nadat Adam Yates tijdens de derde etappe uitviel met een hersenschudding, bleken McNulty en Vine in de slotrit niet bij machte de eindzege op te eisen.

In de laatste etappe over 161 kilometer kreeg een kopgroep van vier alle ruimte van het peloton om vooruit te rijden richting de voet van de enige beklimming van de dag. Emanuel Buchmann (Bora Hansgrohe) bleek de beste klimmer van het kwartet en liet zijn medevluchters achter.

Na het vroege lossen van McNulty moest ook ploeggenoot Vine de groep der favorieten al snel laten gaan. Hij hield de voorste groep nog lang in het zicht, maar kon niet meer aansluiten.

Lemmen lang mee

Na een spervuur van aanvallen bleven onder meer de Nederlander Bart Lemmen, zijn Visma-Lease a Bike-ploeggenoot Attila Valter, Pello Bilbao, Michael Storer, O'Connor en Van Eetvelt over.

Die laatste bleek over de beste benen en de juiste timing te beschikken. Bij zijn eerste versnelling kreeg de Belg Storer en zijn landgenoot Ilan Van Wilder met zich mee. Met een tweede demarrage sloeg hij het beslissende gat voor de rit en de eindzege.

Na de finish vreesde Van Eetvelt nog even voor de aanstormende O'Connor, maar de Belg won het klassement uiteindelijk met een nipte voorsprong van twee seconden.

Lemmen kwam als tiende over de streep en eindigde ook als tiende in het klassement.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl