NOS NieuwsAangepast

Vogelwebcams in nestkasten staan weer aan, tot laatste jongen zijn uitvlogen

De webcams van de Vogelbescherming waarmee de nesten van verschillende vogelsoorten kunnen worden gevolgd staan weer aan. Verspreid over het hele land staan 24 camera's.

Vogelliefhebbers kunnen op de site van de Vogelbescherming 24 uur per dag kijken naar de nesten van bosuilen, kerkuilen, steenuilen, maar ook zeearenden. Het jaarlijkse initiatief heet Beleef de Lente. Het is de 18de keer dat de webcams aan staan.

De vogels zijn te zien tot de laatste jongen eind juli uitvliegen. De webcams zijn populair, zegt de Vogelbescherming. Ieder jaar komen er meer dan een miljoen liefhebbers op Beleef de Lente af.

Twee eieren

Jonge uiltjes zijn doorgaans de publiekslievelingen. De bosuil die nu door de camera's wordt gevolgd, heeft twee eieren gelegd en krijgt er de komende week mogelijk een derde bij.

De Vogelbescherming maakt de locaties van de nesten niet bekend zodat de vogels niet gestoord worden. Al zijn er critici die vinden dat door de webcams de privacy van de vogels wordt geschaad. "We laten ze helemaal met rust", zegt Louis van Oort van de Vogelbescherming in het NPO Radio 1-programma Vroege Vogels. "Ze merken daar helemaal niks van dat wij ze bekijken. Dat is wel het uitgangspunt."

Nieuwe inzichten

Volgens Van Oort brengen de beelden nieuwe inzichten voort. Zo werd over steenuilen altijd verondersteld dat het vrouwtje voor de kuikens zorgt. Maar toen een door een camera gevolgde steenuil werd gedood door een marter stond het mannetje er alleen voor.

"In eerste instantie stond hij een beetje dom te kijken in de kast. Na die aanval wist hij niet goed wat hij moest doen. Maar na een tijdje ging hij zelfs broeden. Want ja, ze moeten toch warm blijven." Over deze bevindingen is uiteindelijk een wetenschappelijk stuk geschreven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl