De Eiffeltoren in Parijs
NOS Nieuws

Personeelsstaking Eiffeltoren voorbij, exploitant investeert 380 miljoen

Toeristen kunnen vanaf morgen de Eiffeltoren in Parijs weer op. Het wereldberoemde monument, dat dagelijks vele duizenden bezoekers trekt, was zes dagen lang gesloten wegens een staking van het personeel. Nu is er een akkoord tussen vakbonden en de exploitant van de trekpleister.

Medewerkers eisten een loonsverhoging die in verhouding staat tot de inkomsten uit de kaartverkoop. Ze willen ook beter onderhoud van de 135 jaar oude toren, die volgens hen op sommige plekken roestsporen vertoont.

Een loonsverhoging zit er vooralsnog niet in. Wel hebben de betrokken partijen afgesproken dat exploitant SETE tot aan 2031 zo'n 380 miljoen euro gaat investeren in onderhoudswerkzaamheden, zoals schilderwerk.

De Parijse locoburgemeester Emmanuel Grégoire zei eerder deze week nog dat het monument "in zeer goede staat" verkeert. Hij benadrukte dat het onderhoud niet heeft geleden onder de coronapandemie, toen de exploitant door tijdelijke sluitingen 120 tot 130 miljoen euro misliep.

Olympische Spelen

De Eiffeltoren speelt een belangrijke rol bij de Olympische Spelen komende zomer in Parijs. In de medailles zit een klein deeltje ijzer van de toren verwerkt. Het ijzer komt uit oude onderdelen van de Eiffeltoren, die tijdens renovaties zijn vervangen en bewaard.

Vakbonden grepen de verwachte stroom aan toeristen komende zomer aan als drukmiddel tijdens de staking. "Het laatste wat we willen is in een impasse belanden, die er helaas toe zou leiden dat we een deel van de Olympische Spelen gesloten zouden zijn", zei vakbondsleider Stephane Dieu in een interview.

Met het akkoord lijkt zo'n sluiting voorlopig van de baan. Werknemers gaan morgen weer aan de slag. Toeristen die een kaartje hadden gekocht voor een bezoek de afgelopen dagen, krijgen hun geld terug.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl