De olympische gouden medaille voor de Spelen van 2024, met stukje Eiffeltoren in het midden
NOS Sport

Organisatie Olympische Spelen onthult medailles, met echt stukje Eiffeltoren erop

Voor sporters is de olympische gouden medaille het meest felbegeerde stuk metaal dat er bestaat. Nu weten de atleten ook hoe het eremetaal waar ze van dromen er dit jaar precies uitziet, want in Parijs heeft de organisatie van de Olympische en Paralympische Spelen de medailles voor komende zomer gepresenteerd.

Opvallend is dat de gouden, zilveren en bronzen medailles dit jaar een klein deeltje ijzer van de Eiffeltoren bevatten.

Elke medaille bevat 18 gram ijzer dat ooit onderdeel was van het iconische bouwwerk in de binnenstad van Parijs. Het ijzer komt uit oude onderdelen van de Eiffeltoren, die tijdens renovaties zijn vervangen en sindsdien zijn bewaard.

Dit zijn ze: de olympische medailles voor Parijs, mét een stukje van de Eiffeltoren

Het stukje zit aan de voorkant van de medailles, in de vorm van een zeshoek - een verwijzing naar de vorm van Frankrijk.

"Een gouden medaille is natuurlijk al geweldig, maar we wilden er nog een Frans tintje aan geven", legt hoofdontwerper Joachim Ronchin uit. "Volgens ons zorgt een stukje van de Eiffeltoren voor de kers op de taart."

Ruim 5.000 medailles

In totaal worden er 5.084 medailles gemaakt: zo'n 2.600 voor de Olympische Spelen en 2.400 voor de Paralympische Spelen. De gouden medaille is niet helemaal van goud, maar van zilver met een laagje (6 gram) goud.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl