NOS Schaatsen

Schaatser Bosker openhartig over mentale problemen: 'Zat woensdag nog jankend thuis'

Bosker lucht zijn hart na 500 meter: 'Vandaag gaat het goed, morgen kan het weer anders zijn'

Marcel Bosker gaat op mentaal vlak door een moeilijke periode. Na afloop van zijn 500 meter op het allroundtoernooi in Thialf, waarop hij als vierde eindigde, luchtte hij tegenover verslaggever Bert Maalderink zijn hart.

"Woensdag zat ik nog jankend thuis en wilde ik vandaag niet rijden", gaf Bosker toe. "Als ik heel eerlijk ben, gaat het nog steeds niet helemaal top. Ik heb een beetje te maken met mentale problemen."

Een week geleden vielen de prestaties van Bosker bij de WK afstanden in het Canadese Calgary tegen. Hij reed een teleurstellende 5.000 meter en wist zich daarna op de massastart niet te plaatsen voor de finale, terwijl hij zijn landgenoot Bart Hoolwerf daarin had moeten bijstaan.

Bosker zat er enorm mee. "Het kwam hard aan. Het was voor mij ook de vraag of ik hier vandaag ging rijden, maar uiteindelijk heb ik samen met de trainers besloten dat wel te doen. Wat het resultaat wordt, maakt geen reet uit."

Jong naar Nederland

De 27-jarige Bosker werd geboren in Zwitserland. Op zijn veertiende verhuisde hij naar een gastgezin in Nederland, om zich vol op het schaatsen te storten.

Bosker wilde voor de camera niet al te diep ingaan op zijn mentale problemen, maar geeft toch een inkijkje in zijn worsteling.

"Ik ben op hele jonge leeftijd in mijn eentje naar Nederland verhuisd. Dat was gewoon wel pittig. Nu heb ik alles heel goed voor elkaar, het is voor het eerst dat ik niet op mijn tenen hoef te lopen. Dat geeft nu opluchting en vrijheid, maar daardoor kan ik mezelf soms niet dwingen om af te zien. Dat is wel heel lastig."

Schaamte

Toch was de abolsute wil om te presteren er vorige week in Canada wel degelijk. Maar, zegt Bosker, het lukte gewoon niet. "Wat in Calgary gebeurd is, daar schaam ik me wel een beetje voor. Maar daar kan ik nu niets aan doen. Vandaag zit ik mentaal goed in elkaar, maar ik weet niet hoe het morgen gaat. Voor nu ga ik gewoon m'n best doen en dan zie ik het wel."

Bosker na de 5.000 meter in Calgary

Bij de NK allround kan Bosker, tweevoudig nationaal kampioen allround, nog een startbewijs voor de WK allround veroveren. Daarvoor moet hij bij de eerste twee eindigen bij de NK allround.

Na de eerste dag staat hij tweede achter Chris Huizinga.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl