Joelia Navalnaja
NOS Nieuws

Joelia Navalnaja eist lichaam van haar man: 'Dit is marteling'

"Jullie martelden hem toen hij nog leefde en nu gaan jullie daarmee door", zegt Joelia Navalnaja in een video op sociale media. De weduwe van de overleden Russische oppositiepoliticus Aleksej Navalny eist het lichaam op van haar man. Ze zegt dat de Russische president Poetin met het christendom spot door het lichaam "gevangen" te houden.

De moeder van Navalny werd gisteren onder druk gezet om een besluit te nemen over de begrafenis van haar zoon, zo meldde een woordvoerder van Navalny. Ze moest binnen drie uur zeggen dat ze hem zou laten begraven op een zelfgekozen plek, zonder publiek. Als ze niet akkoord ging, zou Navalny worden begraven in de strafkolonie waar hij overleed.

Navalny's moeder zei eerder al dat ze onder druk is gezet door de autoriteiten. "De tijd werkt tegen u", zou haar verteld zijn. "Het lichaam is al aan het ontbinden". Weduwe Joelia Navalnaja noemt dat in de video "marteling". Het is niet duidelijk of de moeder van Navalny inmiddels een besluit over zijn begrafenis heeft genomen.

"Geef ons zijn lichaam", zegt Joelia Navalnaja geëmotioneerd in de video:

'Zelfs in de dood blijven jullie hem martelen'

"Hoe diep zul je zinken om de man die je hebt vermoord te bespotten?", vraagt Navalnaja in de zes minuten durende video, waarin ze Poetin een "demonische" president noemt. "We wisten al dat het geloof van Poetin nep was. Maar nu zien we het duidelijker dan ooit", zegt ze. "Geen enkele ware christen zou ooit kunnen doen wat Poetin nu doet met het lichaam van Aleksej."

Navalnaja zegt dat haar man een vrome christen was, die naar de kerk ging en vastte in de vastentijd, ook toen hij in de gevangenis zat. Ze zegt dat zijn politieke activisme was geïnspireerd door christelijke waarden.

Ze wil hem daarom op een "humane manier begraven, in de grond, zoals gebruikelijk is in de orthodoxe christelijke traditie", zegt ze in de video.

Rechtszaak

Aleksej Navalny (47) overleed vorige week vrijdag in de strafkolonie IK-3 op de rand van de poolcirkel, waar hij een jarenlange celstraf uitzat na een schijnproces. Zijn naaste medewerkers gaan ervan uit dat hij is vermoord.

Zijn moeder zegt wettelijk het recht te hebben om het lichaam te ontvangen, maximaal twee dagen na het vaststellen van de doodsoorzaak. Die periode verstrijkt vandaag. Ze heeft een rechtszaak aangespannen om de autoriteiten te dwingen het lichaam vrij te geven. Een besloten zitting is gepland voor 4 maart, meldt persbureau Reuters.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl