Franse boeren botsen met de politie op de beurs in Parijs
NOS NieuwsAangepast

Boeren bestormen landbouwbeurs in Parijs vlak voor bezoek Macron

Boze boeren hebben geprobeerd een bezoek van de Franse president Macron aan een grote landbouwbeurs te voorkomen. Kort voordat die aankwam bij de Salon International de l'Agriculture in Parijs bestormden enkele tientallen mensen de nog gesloten congreshal.

Bewakers van de beurs konden de boze betogers binnen tegenhouden. Dat leidde wel tot duw- en trekwerk in de wandelgangen van de congreshal. De betogers eisten luidkeels het aftreden van de president.

In een reactie tegen de pers erkende Macron dat verschillende landbouwsectoren het moeilijk hebben, maar hij riep ook op tot kalmte. "Ik zeg tegen alle boeren: je verpest het voor je collega's door hier schade aan te richten, de beurs onmogelijk te maken en gezinnen af te schrikken hier een bezoek te komen brengen."

Het is de eerste keer dat de boerenprotesten zich zo nadrukkelijk richten tegen de Franse president:

Boeren belagen landbouwbeurs: 'Moeten we wachten totdat alle boeren omvallen?'

De Salon International de l'Agriculture is het grootste landbouw- en voedselevenement van Frankrijk. Er komen in negen dagen zo'n 600.000 bezoekers.

Macron was oorspronkelijk van plan om op de beurs met vakorganisaties uit de landbouw in debat te gaan over hun grieven, maar dat werd in aanloop naar zijn bezoek al geschrapt.

Volgens een vakbond zijn de voorwaarden voor een vreedzaam gesprek nu niet aanwezig, omdat naar verluidt ook een radicale milieuorganisatie was uitgenodigd. Een supermarktdirecteur deed het panel daarnaast af als een pr-show voor de president.

Net als elders in Europa betogen Franse boeren al enige tijd tegen het beleid van de overheid. Ze willen minder bureaucratie, meer steun en een einde aan milieubeperkingen. De Franse overheid deed deze maand al toezeggingen na wegblokkades en protesten door het hele land, maar deze boeren nemen daar geen genoegen mee.

Ze arriveerden daarom gisteren al met trekkers in de hoofdstad om hun onvrede kenbaar te maken. Een woordvoerder hoopte het bezoek van Macron helemaal te kunnen voorkomen, maar dreigde dat het de president hoe dan ook onmogelijk zou worden gemaakt de tentoonstelling rustig te bekijken.

Macron herhaalde tijdens het bezoek dat hij begrip heeft voor de boeren en het belang van de sector voor het land erkent. Dat was ook de reden dat hij juist in debat wilde gaan, zei hij, al gaf hij ook toe dat "we de landbouwcrisis niet in een paar uurtjes tijdens deze beurs oplossen".

Vanwege de onrust werd de opening van de beurs om 09.00 uur enige tijd opgeschort. Ook is er nog altijd veel ME en bewaking op de been.

"Er zijn meer agenten dan boeren op de beurs", merkte een van de betogers op. "Terwijl wij altijd hebben gezegd vreedzaam te willen betogen. We maken lawaai, maar we zijn hier niet om te vechten, maar om te discussiëren."

ME tussen het vee

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl