NOS Voetbal

Jonker gokte tijdens de rust al op Franse zege: 'Meteen en sneller gewisseld'

Jonker: 'Na 2-0 van Frankrijk hebben we gegokt'

Het was voor Oranje met verschillende twijfelgevallen en blessures niet de ideale voorbereiding op het duel met wereldkampioen Spanje in de halve finales van de Nations League. Het werd een duidelijke 3-0 nederlaag, maar de olympische droom leeft nog door een 2-1 zege van Frankrijk op Duitsland.

Met de 2-0 achterstand van Oranje bij rust in Sevilla en tegelijkertijd de 2-0 achterstand van Duitsland bij Frankrijk trok bondscoach Andries Jonker halverwege al zijn conclusies. "We hebben bij rust gegokt", erkent de bondscoach. "Uit voorzorg hebben we meteen en sneller gewisseld."

Jonker doelt daarmee op het wisselen van Vivianne Miedema, een van de speelsters die niet helemaal fit is, bij rust en later ook Dominique Janssen, Lineth Beerensteyn, Esmee Brugts en Daniëlle van de Donk.

Alles met het oog op het duel van woensdag met Duitsland in Heerenveen. Een zege van Frankrijk op Duitsland zou namelijk betekenen dat Nederland bij verlies tegen Spanje een herkansing zou krijgen op een olympisch ticket tegen Duitsland.

Hoewel het in Frankrijk nog spannend werd en Duitsland terugkwam tot 2-1 bleek Jonker goed te hebben gegokt.

"Ik heb goede hoop dat we door dit risico te nemen op tijd zijn geweest", gaat Jonker verder. "Ik heb goede hoop dat iedereen die nu op het veld heeft gestaan, woensdag ook inzetbaar is. Ik verwacht een betere voorbereiding te hebben dan op de wedstrijd van vandaag."

'Spanje heel goed, we kwamen overal stap te laat'

Miedema kon zich vinden in de wissel. "Dit hadden we afgesproken", zei de spits van Arsenal. "Ik moet het van dag tot dag bekijken. Hopelijk ben ik er woensdag weer bij. Het doel blijft hetzelfde. Met de fans achter ons kunnen we het woensdag hopelijk wel halen."

Woensdag om 20.45 uur treft Nederland Duitsland in de troostfinale van de Nations League. Het wordt een strijd om het laatste Europese ticket voor de Olympische Spelen in Parijs. Gastland Frankrijk en Spanje hebben al een ticket op zak.

Vrijdag was duidelijk dat Spanje een maat te groot was. "Spanje was heel goed, we kwamen overal een stap te laat", zei aanvoerster Sherida Spitse. "Zo eerlijk moeten we zijn."

"Je zag in de eerste helft dat de kwaliteit van het positiespel van Spanje in het vrouwenvoetbal uniek is", zei Jonker. "In de tweede helft nemen zij gas terug en doen wij het echt goed. Het eerste kwartier na rust was fantastisch."

Woensdag tegen Duitsland is weer een ander verhaal. "De tweede helft tegen Spanje zag er beter uit", aldus Dominique Janssen. "Die biedt perspectief. Er liggen kansen. Voor het WK hebben we het goed gedaan tegen Duitsland. We willen ze verslaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl