NOS Sport

Schopman stopt als bondscoach Indiase hockeysters na kritiek op werkklimaat

Janneke Schopman heeft besloten haar functie als bondscoach bij de Indiase nationale vrouwenhockeyploeg neer te leggen.

De 46-jarige Schopman werd na de Olympische Spelen in Tokio in 2021 aangesteld als opvolger van Sjoerd Marijne. Onder Marijne werd India verrassend vierde op de Spelen. Schopman wist zich met de Indiase vrouwen niet te plaatsen voor Parijs.

Schopman had eerder deze week kritiek geuit op het werkklimaat in India. Volgens de voormalige Nederlands international worden vrouwen in India niet gelijk behandeld aan mannen.

"Ik kom uit een cultuur waar vrouwen worden gerespecteerd en gewaardeerd. Dat gevoel heb ik hier niet", vertelde de Haarlemse aan de Indian Express.

"Voor mij persoonlijk, omdat ik uit Nederland kom en in de Verenigde Staten heb gewerkt, is het in dit land als vrouw extreem moeilijk. Ik kom uit een cultuur waar je een mening kunt hebben en dat die gewaardeerd wordt."

Eenzaam

Schopman begon in 2020 als assistent-coach van Marijne bij de Indiase vrouwenploeg. "Zelfs toen ik assistent-coach was, negeerden sommige mensen me of toonden ze geen respect. En dan word je hoofdtrainer en ineens zijn mensen in je geïnteresseerd. Daar heb ik veel moeite mee gehad", zei Schopman in het interview.

Ze gaf aan zich "eenzaam te hebben gevoeld de afgelopen twee jaar" en zich "niet gewaardeerd" te voelen door medewerkers van de Indiase hockeybond.

Schopman had een contract tot na de Spelen van Parijs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl