NOS NieuwsAangepast

Geldmaat haalt afspraken geldautomaten opnieuw niet

Het lukt de grote banken niet hun belofte waar te maken dat de beschikbaarheid van geldautomaten op peil komt. Door storingen of onderhoud kunnen mensen soms geen geld uit de muur halen. Sinds het eind van de zomer haalt Geldmaat, het bedrijf dat de automaten voor Rabobank, ABN Amro en ING onderhoudt, de afgesproken norm niet.

"Zorgelijk", zegt het ministerie van Financiën in een reactie. "Contant geld moet voor iedereen bereikbaar zijn." Het ministerie spoort Geldmaat aan zich aan de afspraken te houden, maar zegt geen sancties op te kunnen leggen.

Er is een nieuwe wet in de maak die banken verplicht de afspraken na te komen, maar zolang die er niet is kan het ministerie alleen banken oproepen hun werk beter te doen.

Geldmaat belooft beterschap. Het bedrijf zegt het probleem onder meer aan te pakken door verouderde automaten te vervangen door minder storingsgevoelige exemplaren.

Verbetering

Afgelopen jaar was gemiddeld zo'n 4 procent van de automaten voor geldopname buiten werking. Bij automaten voor storten was gemiddeld 7,5 procent buiten gebruik.

Op verzoek van de NOS maakte Geldmaat zijn cijfers bekend. Daaruit blijkt dat de laatste weken de beschikbaarheid verbetert, al werd in januari de norm nog niet gehaald. De laatste weken lukt dat volgens het bedrijf wel.

Geldmaat zegt dat vooral een technisch mankement in de automaten de laatste maanden tot storingen leidde. Daarnaast speelt mee dat leveranciers niet genoeg extra personeel kunnen inzetten en dat een groot deel van de automaten wordt vervangen, waardoor ze soms dagen buiten gebruik zijn.

De nieuwe automaten zijn volgens Geldmaat minder storingsgevoelig. Ze hebben twee uitgiftebakjes. Als het ene bakje door bijvoorbeeld een vouw in een biljet een storing heeft, blijft het andere werken.

Ook kan er contactloos geld worden opgenomen, bijvoorbeeld met een NFC-chip in de pas of telefoon. Daardoor wordt de paslezer, die ook geregeld storingen veroorzaakt, minder vaak gebruikt.

Dat de afgesproken norm niet wordt gehaald, bleek al in oktober uit gegevens die de NOS en de regionale omroepen verzamelden.

De Consumentenbond noemt de prestatie van Geldmaat onvoldoende. Ouderenbond ANBO-PCOB sluit zich daarbij aan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl