De Amerikaanse president Biden
NOS Nieuws

VS en VK komen met nieuwe sancties tegen Rusland

Het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten hebben een nieuw pakket met sancties tegen Rusland aangekondigd. De VS gaat sancties opleggen aan 500 bedrijven, instellingen en personen. Het VK doet dat aan ruim vijftig.

De nieuwe sancties van de Britten zijn onder meer tegen bedrijven in de Russische wapenindustrie, waaronder Sverdlov, de grootste door de staat beheerde munitiefabrikant.

Ook worden maatregelen genomen tegen bedrijven in de metaal-, diamant- en energie-industrie. De sancties gelden ook voor een aantal buitenlandse bedrijven, onder meer een Turkse organisatie die volgens de Britten elektronica levert aan Rusland. Ook drie Chinese elektronicabedrijven staan op de lijst.

Verder staan op de lijst een aantal belangrijke Russische importeurs en vervaardigers van gereedschappen die gebruikt worden voor verdedigingssystemen en voor onderdelen van raketten en tankmotoren. En de Britten zeggen dat ze voorbereidingen treffen om de Russische vloot te raken, waarmee Rusland de olie-sancties probeert te omzeilen.

Sancties VS

Het Amerikaanse sanctiepakket is het grootste tot nu toe sinds het uitbreken van de oorlog op 24 februari 2022, bijna twee jaar geleden. De maatregelen zijn voornamelijk bedoeld om de militaire industrie van Rusland te raken. Ook bedrijven in andere landen die Rusland aan materieel helpen staan op de lijst, zegt de Amerikaanse viceminister Adeyemo van Financiën.

Het Witte Huis had beloofd om met een pakket aan maatregelen te komen als reactie op de dood van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny. Die kwam vorige week om het leven in een strafkamp. Het Witte Huis houdt de Russische president Poetin verantwoordelijk voor zijn dood.

Deze week maakte de EU ook bekend met een nieuw pakket te komen tegen 200 personen en bedrijven die banden hebben met het Russische regime.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl