NOS NieuwsAangepast

EU akkoord met nieuwe sancties tegen Rusland, twee jaar na inval in Oekraïne

Ambassadeurs van de EU-landen hebben overeenstemming bereikt over een nieuw pakket aan sancties tegen Rusland. Bijna 200 personen en bedrijven die te linken zijn aan het Russische regime worden toegevoegd aan de sanctielijst. Het is het dertiende Europese maatregelenpakket tegen Rusland sinds 2022, het jaar waarin Rusland de oorlog in Oekraïne begon.

Het nieuwe maatregelenpakket, waar de EU al maanden aan werkte, kan dan zaterdag 24 februari ingaan. Dat is precies twee jaar na de Russische inval in Oekraïne. Ook de eerdere maatregelen worden met een half jaar verlengd.

De 200 nieuwe namen zijn nog niet bekend. Wel is al duidelijk dat er deze keer ook niet-Russische bedrijven tussen zitten. Volgens een EU-diplomaat gaat het om drie Chinese bedrijven en een bedrijf uit Turkije. Met de nieuwe toevoegingen wil de EU onder meer de Russische invoer van onderdelen voor drones aan banden leggen.

Op de sanctielijst staan al zo'n 2000 personen, bedrijven en andere groeperingen die te linken zijn aan het Russische regime. Voor hen betekent dit dat al hun bankrekeningen in Europa worden geblokkeerd. Personen op de lijst krijgen een reisverbod voor en binnen de EU.

Voorzitter van de Europese Commissie Von der Leyen zegt dat ze blij is met de Europese overeenstemming. "We moeten de oorlogsmachine van Poetin blijven terugdringen", stelt ze in een bericht op X.

Groot-Brittannië heeft sancties opgelegd aan meerdere hoge gevangenisfunctionarissen van de strafkolonie waar de Russische oppositieleider Aleksej Navalny vastzat en vorige week overleed. Het zestal mag Groot-Brittannië niet meer in en hun tegoeden worden bevroren.

Sancties tegen Russische miljardair opgegeven

De sancties tegen de Russische miljardair Arkadi Volozj zijn opgeheven door de EU. Volozj is de oprichter van de Russische zoekmachine Yandex. Dat bedrijf is op papier gevestigd in Nederland. Ook bezit de Rus een miljoenenpand in Amsterdam, dat werd bevroren toen Volozj op de sanctielijst kwam.

Een van de redenen dat Volozj op de sanctielijst stond, is omdat zijn zoekmachine Yandex kritische berichtgeving over de oorlog in Rusland zou censureren en Kremlinpropaganda juist zou promoten. Nadat hij op de sanctielijst was geplaatst stapte hij op als topman van het internetbedrijf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl