NOS Sport

Op hobbelige baan moet skeletonster Bos favorietenrol bij WK waarmaken

Kimberley Bos geldt als grote favoriete voor de wereldtitel skeleton. Een grote supportersschare heeft de weg naar de Duitse wintersportplaats Winterberg gevonden, waar de titelstrijd vandaag en morgen plaatsvindt, maar garanties op succes zijn er niet.

"De verschillen zijn hier altijd klein. Vorig jaar won ik hier de wereldbekerwedstrijd met een paar honderdsten van een seconde verschil. Het gaat weer superspannend worden", kijkt Bos vooruit.

Primeur?

Het is dé kans voor Bos om voor Nederland sportgeschiedenis te schrijven. Nooit eerder in het skeleton of bobslee ging een Nederlander met de wereldtitel aan de haal.

En Bos weet wat winnen is in Winterberg, op een uurtje of drie met de auto van Utrecht gelegen. De Nederlandse skeletonster won er de laatste drie wereldbekerwedstrijden.

Veel fans voor skeletonster Bos in Winterberg: 'Alleen daarom wordt het al een goed WK'

Haar uitslagen hebben de verwachtingen rond Bos flink doen toenemen. Zelf blijft ze vrij nuchter. "Er zijn er hier wel twaalf die op het podium kunnen komen. Daar ben ik er één van", zegt ze over haar kansen.

Ze krijgt in elk geval flinke steun van haar fans en sponsoren, die met een bus zijn afgereisd. "Dat maakt het al tot een geweldige wedstrijd. Ik ben er trots op dat zoveel mensen voor mij hierheen komen."

Bos arriveerde zaterdag in Winterberg, trainde zondag en maandag en constateerde dat de Duitse baan niet in optimale conditie verkeert. Dat komt ook door de warme omstandigheden. Woensdag, een dag voor de start van de eerste wedstrijddag, was het zo'n vijf graden. "Het is best wel warm. Wij hebben liever temperaturen onder nul. Het is nu eigenlijk te warm", geeft Bos aan.

Hobbelige baan

Het warme weer heeft effect op de bobbaan en dus op de sleetjes die er doorheen moeten. "Ik heb hier wel beter ijs gezien", constateert ze op haar vrije dag. "De baan is superhobbelig. Dat maakt het voor ons niet heel prettig om te sleeën. Als je dan dicht op het ijs ligt en het is hobbelig, klap je zo om. Met je hoofd steeds op en neer gaan, is ook niet zo prettig."

Kimberley Bos met zilver op de vorige WK in St. Moritz

De Duitsers hebben er alles aan gedaan om van de WK bobslee en skeleton een spektakel te maken. "Dat is ze ook wel gelukt", meent Bos. Maar er is één maar. "Ik denk dat ze een beetje hebben onderschat welk effect de weersomstandigheden op de baan hebben. Ik denk niet dat ze genoeg tijd hebben om het allemaal strak te trekken. Ik hoop dat het nog beter wordt."

Bos was vorig jaar al heel dicht in de buurt van de wereldtitel. Ze verloor in Sankt Moritz de titelstrijd met 0,01 seconde van de Duitse Susanne Kreher. Terugdenken aan waar ze het destijds eventueel had laten liggen, deed ze daarna niet. Zonde van de tijd, is haar mening. In Winterberg zal het ook weer om minimale verschillen gaan, heeft de geschiedenis wel uitgewezen.

Meest constante

"Ik weet wat ik kan. Als ik het goed doe, is er veel mogelijk. Als je naar de wedstrijden dit seizoen in de wereldbeker kijkt, ben ik de meest constante. Ik heb ook twee wedstrijden gewonnen. In deze sport zijn echter geen garanties. Vrijdag weten we het", glimlacht Bos.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl