Meer steun voor boerenprotesten dan voor klimaatacties
NOS Nieuws

Meer steun voor boerenprotesten dan voor klimaatacties

De steun onder Nederlanders voor de boerenprotesten is iets groter dan voor de klimaatdemonstranten. Vier op de tien Nederlanders (39 procent) staan achter de acties van de boeren, en drie op de tien (29 procent) zeggen de klimaatactivisten te steunen. Dat blijkt uit onderzoek van het Kieskompas in opdracht van de regionale omroepen.

43 procent zegt de protesten van de boeren niet of nauwelijks te steunen, voor de klimaatacties is dit 54 procent.

Zowel de boeren als klimaatdemonstranten kunnen rekenen op de meeste steun wanneer zij hun onvrede uiten op sociale media of demonstreren bij provinciehuizen, overheidsgebouwen of bedrijven. Er is dan wel meer steun voor boerenacties bij het provinciehuis (52 procent) dan voor klimaatacties bij overheidsgebouwen (48 procent).

De steun neemt sterk af wanneer er gekozen wordt voor zwaardere vormen, zoals het blokkeren van snelwegen. Wanneer dit door de boeren wordt gedaan, steunt slechts 19 procent de actie. Als een snelweg wordt bezet door klimaatactivisten, wordt de actie door maar 11 procent gesteund.

Overigens hebben de meeste Nederlanders tot nu toe geen last van de acties die door de groepen worden gevoerd. Bijna negen op de tien (87 procent) geven aan geen last te hebben van boerenprotesten. Dit percentage ligt nog hoger als het gaat om de klimaatprotesten (91 procent).

Verschillen in steun

In bijna alle provincies is de steun voor boeren groter dan voor klimaatactivisten. Alleen in Noord-Holland is dat cijfer bijna gelijk. In Zeeland is de steun voor boeren het grootst.

Wel is er een sterk verschil in steun tussen de mensen die in stedelijke of niet-stedelijke gebieden wonen. In de stedelijke gebieden staan er minder mensen achter de acties van de boeren en is er meer steun voor de klimaatprotesten terwijl de steun voor de boerenprotesten in de niet-stedelijke gebieden juist groter is.

Hoe mensen over de protesten denken, hangt ook sterk af van hun politieke voorkeur. Aan de rechterkant van het politieke spectrum staan kiezers over het algemeen achter de boerenprotesten. Met name bij Forum voor Democratie en BBB is de steun groot.

Onder de aanhang van de meer progressieve partijen is de steun voor de klimaatprotesten juist groter. Zo staat bij GroenLinks-PvdA en PvdD een meerderheid van de stemmers achter de klimaatdemonstranten. Bij de aanhangers van VVD, NSC en CDA is er minder steun voor zowel de boerenprotesten als de klimaatacties.

Binding met de problemen

Boerenorganisatie Agractie denkt dat er verschillende redenen zijn waarom de steun voor de boerenprotesten groter is. Naast dat er in de niet-stedelijke gebieden meer steun is voor de boeren, zijn er volgens de organisatie ook mensen in de steden die zelf een boerenachtergrond hebben of mensen uit de agrarische sector kennen.

"Dat geeft meer binding met de problemen onder boeren", zegt de organisatie. "Effecten van het beleid worden direct gezien en ervaren. Klimaat is vrij abstract."

Extinction Rebellion geeft aan weinig interesse te hebben in of hun acties wel of niet worden gesteund. "Door onze acties is er meer aandacht voor de klimaat- en ecologische crisis dan ooit." De actiegroep zegt niet uit te zijn op een 'populariteitsprijs'. "We voeren onze acties niet om aardig gevonden te worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl