Demonstratie buiten de rechtbank ik Londen
NOS NieuwsAangepast

Advocaten VS: aanklachten tegen Assange niet politiek gemotiveerd

Advocaten van de Amerikaanse overheid zeggen dat de aanklachten tegen Julian Assange niet politiek gemotiveerd zijn. Vandaag was de tweede en laatste dag van de hoorzitting in Londen, waarin wordt gekeken of de WikiLeaks-oprichter mag worden uitgeleverd aan de VS.

Washington vindt dat Assange de gevangenis in moet omdat hij op grote schaal staatsgeheimen heeft vrijgegeven. Daarmee heeft hij de "strategische en nationale veiligheid" van de VS in gevaar gebracht, beargumenteerde het Amerikaanse team van juristen in de rechtbank.

De advocaten stelden dat Assange "veel verder ging dan een journalist die alleen maar informatie verzamelt". Ook zegt de VS dat Assange geholpen heeft bij het stelen en publiceren van geheime informatie en daarom niet kan worden behandeld als een gewone journalist. "Zijn vervolging is gebaseerd op de rechtsstaat en op bewijsmateriaal. De vervolging mag dan ongekend zijn, wat hij deed was ook ongekend."

Door de publicaties van Assange zijn volgens de advocaten meerdere mensen in gevaar gekomen. "Zij moesten hun huis verlaten, raakten hun baan kwijt of moesten hun land ontvluchten."

Gisteren advocaten Assange aan de beurt

Gisteren waren de advocaten van Assange aan het woord. Zij hamerden tegenover de rechters op het feit dat Assange een celstraf van maximaal 175 jaar kan krijgen in de VS, wat volgens hen een "grove, disproportionele straf" is. Ook werd betoogd dat Assange op "flagrante wijze" verstoken dreigt te blijven van rechtspraak als hij wordt uitgeleverd aan de VS.

Net als gisteren was Assange vandaag niet in de rechtszaal aanwezig omdat hij zich niet goed voelde. Een uitspraak in de zaak volgt later.

Samen met zijn team publiceerde Assange bijna vijftien jaar geleden ruim een half miljoen geheime Amerikaanse documenten op website WikiLeaks. Zijn voorstanders benadrukken dat hij wanpraktijken, zoals marteling en het doden van burgers, door de VS bij de oorlogen in Irak en Afghanistan aan het licht heeft gebracht.

Op verschillende plekken in Europa hebben aanhangers van de klokkenluider gisteren en vandaag actiegevoerd voor zijn vrijlating.

In de VS liggen zeventien aanklachten tegen hem over het overtreden van spionagewetgeving en één over medeplichtigheid aan het hacken van overheidscomputers.

Zeven jaar in een ambassade

Sinds hij wordt gezocht bracht Assange zeven jaar door in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. In Zweden waren er beschuldigingen van verkrachting, maar het strafrechtelijk vooronderzoek tegen hem werd uiteindelijk stopgezet.

De afgelopen vijf jaar zat hij vast in een streng beveiligde gevangenis in Engeland. De familie van Assange zegt dat hij fysiek en mentaal zwaar heeft geleden onder de situatie. "Als hij wordt uitgeleverd, zal hij sterven", zei zijn vrouw eerder.

Als Assange de zaak wint, kan hij opnieuw proberen zijn uitlevering aan te vechten. Bij verlies kunnen zijn advocaten nog naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens stappen, al is het de vraag of dat de uitlevering kan tegenhouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl