NOS SportAangepast

Productieve eerste testdag Verstappen (142 rondjes) in 'zeer competitieve auto'

Max Verstappen heeft bij de eerste van drie testdagen voor het nieuwe Formule 1-seizoen flink wat meters kunnen maken in zijn nieuwe auto. Op het Bahrain International Circuit in Sakhir ging de drievoudig wereldkampioen met zijn nieuwe RB20 142 keer rond op de eerste dag. Donderdagmiddag stapt hij weer in de auto.

Het circuit in Bahrein is op 2 maart ook het decor van de eerste grand prix van het seizoen.

Verstappen reed de snelste tijd, al zeggen tijden niet zo veel tijdens de testdagen. Verstappen reed in de ochtend al een ronde van 1.32,548, vier tienden sneller dan zijn snelste tijd van vorig jaar tijdens de wintertrainingen.

Opmerkelijk

Het gat dat Verstappen in de middagsessie sloeg, was opmerkelijk. Hij was wederom de snelste en dook onder zijn tijd van de ochtend: 1.31,334. Daarmee was Verstappen ruim een seconde sneller dan de rest van het veld, waar de verschillen tussen concurrenten juist minimaal waren.

"Ik denk dat dit een zeer competitieve auto kan zijn en het is nu aan ons om er het maximale uit te halen", zei Verstappen, voordat hij de auto in stapte. Na afloop van de eerste testdag was hij positief gestemd. "Het voelt goed om weer in een F1-auto te zitten, ik heb plezier gehad op het circuit."

"Na de winterstop verrassen de eerste paar ronden je altijd een beetje, maar dan kom je vrij snel weer in het ritme. Over het algemeen reageerde de auto goed en aangezien dit alleen nog maar testen was, hadden we een goede dag. Ik kijk er naar uit om morgenmiddag weer in de auto te stappen."

Zoals gezegd staan de wintertesten vooral in het teken van het verzamelen van data. Zo reden meerdere coureurs rond met de welbekende 'rakes', hekken op de auto's die de luchtstromen meten, en werden meerdere bandensoorten geprobeerd.

Ook wordt er tijdens deze dagen geëxperimenteerd met verschillende afstellingen en brandstofhoeveelheden.

De tien teams mogen per dag maar een auto testen. Acht teams wisselen in de middag van coureur. Verstappen kwam net als George Russell (Mercedes, 121 rondjes) als enige in beide sessies in actie.

Max Verstappen met de 'rakes' op zijn auto in Bahrein

Nico Hulkenberg (Haas) was zeer actief met 82 rondjes in de middagsessie, maar bleek op meer dan vier seconden van Verstappen ook de langzaamste van het veld. In de ochtend was Fernando Alonso (Aston Martin) het actiefste van het veld met 77 rondjes.

Van de achttien coureurs die in actie kwamen, reed Logan Sargeant het minste. De coureur van Williams verloor in een bocht de controle over zijn auto en kwam er maar net zonder crash vanaf. Na 21 rondjes ging de Amerikaan naar binnen.

Vliegende zijspiegel

De ochtendsessie in Bahrein verliep zonder al te veel problemen, al gleden meerdere coureurs geregeld eventjes weg. Albon was de enige die wat meer problemen had, want zijn auto kwam vlak voor het einde van de sessie tot stilstand op het rechte stuk.

Lance Stroll (Aston Martin) verloor in de middagsessie een zijspiegel. Daniel Ricciardo kon het rondvliegende projectiel nog ontwijken, Hulkenberg niet, maar zijn auto liep geen grote schade op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl