De herdenkingsplek van de 12-jarige Nino
NOS Nieuws

Taakstraf en rijverbod voor vrachtwagenchauffeur die jongen doodreed

De vrachtwagenchauffeur die vorig jaar de 12-jarige Nino uit Leiderdorp doodreed, krijgt een taakstraf van 240 uur. Verder wordt zijn rijbewijs een jaar ingetrokken. Dat heeft de rechter vandaag bepaald.

Het ongeluk gebeurde in maart vorig jaar op een drukke kruising in het Zuid-Hollandse dorp. Nino zat op zijn fiets en wilde oversteken, toen hij werd geraakt door de vrachtwagen die achter hem stond. Die sleurde hem tientallen meters mee. Het jongetje overleed ter plekke aan zijn verwondingen.

Onherstelbaar leed

Volgens de rechtbank heeft de 45-jarige chauffeur onvoorzichtig en onoplettend gereden. "Het is aan hem te wijten dat het ongeval is ontstaan. Het heeft tragische gevolgen gehad en onherstelbaar leed toegebracht aan de nabestaanden", oordeelt de rechter.

De rechtbank zegt dat een beroepschauffeur een grotere zorgplicht heeft dan de gemiddelde weggebruiker. De chauffeur had Nino wel zien fietsen en voor zijn wagen zien staan. Maar toen hij optrok bij de kruising, zag hij de jongen naar eigen zeggen niet meer. Hoe dat kan, herinnert hij zich niet, schrijft Omroep West.

Verkeerssituatie

De moeder van Nino had voor de dood van haar zoon al meermaals melding gemaakt van de gevaarlijke verkeerssituatie op het kruispunt bij Touwbaan/Rietschans, zowel bij de gemeente als bij Veilig Verkeer Nederland. Ook andere Leiderdorpers trokken aan de bel. Pas na het ongeluk werden maatregelen getroffen.

Het verweer van de chauffeur dat het ongeluk lag aan de situatie op het kruispunt, is door de rechter verworpen.

Lagere straf

De opgelegde straf is lager dan de eis van het Openbaar Ministerie. Naast een taakstraf van 240 uur was er ook een voorwaardelijke celstraf van twee maanden geëist. Verder wilde het OM dat de vrachtwagenchauffeur zijn rijbewijs niet een jaar, maar anderhalf jaar moest inleveren.

Het OM en de chauffeur hebben twee weken de tijd om in beroep te gaan tegen de uitspraak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl