Een zelfgemaakt verkeersbord op de plek waar Nino omkwam
In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Na de dood van Nino (12) eisen bewoners Leiderdorp meer verkeersveiligheid

Veel bewoners van Leiderdorp zijn bezorgd en boos over de levensgevaarlijke situatie op de grote verkeersader in hun dorp. Onlangs werd daar de 12-jarige fietser Nino van der Zeeuw doodgereden door een vrachtwagenchauffeur. Zijn moeder bood gisteravond een petitie met meer dan 15.000 handtekeningen aan de gemeente aan.

"Zelfs ná 10 maart 2023, de dag dat mijn zoon werd doodgereden, heeft de gemeente nog geen enkele concrete maatregel bij de kruising Touwbaan/Rietschans genomen om de verkeerssituatie ook maar een klein beetje te verbeteren", aldus Nino's moeder gisteravond. "Dit houdt dus in dat ook op dit moment een gelijksoortig ongeluk opnieuw kan plaatsvinden."

De kruising ligt op een drukke, doorgaande weg dwars door Leiderdorp, met enkele grote bedrijven en winkels. Er rijden veel vrachtauto's, maar er fietsen ook tal van scholieren. Zoals Nino, die op 10 maart het eerste uur vrij was en rond 10.00 uur 's ochtends op weg naar school door een trucker werd aangereden. Hij overleed ter plekke aan zijn verwondingen. De vrachtwagenchauffeur werd opgepakt, maar is weer op vrije voeten. De politie onderzoekt nog wat er precies is gebeurd.

Durven niet te wandelen

Zijn moeder zegt dat ze al voor de dood van Nino meermalen melding heeft gemaakt van de verkeerssituatie, zowel bij de gemeente als bij Veilig Verkeer Nederland. Gisteravond bleek dat meer Leiderdorpers al eerder aan de bel hadden getrokken.

In de petitie die Nino's moeder na de dood van haar zoon startte, staat dat "het tijd wordt dat de gemeente Leiderdorp deze locatie veiliger gaat maken. Veel personen durven hier niet te wandelen of te fietsen. Doen zij dit toch, komen zij vaak in gevaarlijke situaties terecht."

Ik krijg hem er niet mee terug

Zelf zei Kirsten van der Zeeuw gisteravond dat ze een dubbel gevoel had bij het aanbieden van de petitie. "Bij mij blijft de hele tijd in mijn hoofd zitten dat ik hem er niet mee terugkrijg", aldus Nino's moeder bij Omroep West. "Dat is niet te verkroppen. Maar er moet iets gebeuren en daar doe ik het voor. Het geeft geen voldoening, maar ik vind het wel ontzettend bijzonder en heel mooi om te zien dat zoveel mensen de petitie getekend hebben. Dat raakt me wel."

De gemeente zegt te onderzoeken waarom er niet is gereageerd op eerdere meldingen over de gevaarlijke situatie op de weg. Ook is een extern bureau ingeschakeld om onderzoek te doen naar de situatie op de weg. Op 5 juni vergadert de gemeenteraad over de kwestie.

Nino's moeder Kirsten van der Zeeuw biedt de petitie aan

Advertentie via Ster.nl