Voormalig Yukos-eigenaar Michail Chodorkovski
NOS NieuwsAangepast

Nieuw oordeel hof: Rusland moet 50 miljard betalen aan aandeelhouders Yukos

Rusland moet de drie voormalige aandeelhouders van de Russische olie- en gasmaatschappij Yukos Oil 50 miljard dollar aan schadevergoedingen betalen. Het Amsterdamse gerechtshof heeft de laatste Russische bezwaren verworpen in een rechtszaak die zich al jaren voortsleept.

Yukos werd in 2006 door de Russische overheid onteigend en ging uiteindelijk failliet. Na het bankroet claimden de aandeelhouders schadevergoedingen van de Russische staat.

De zaak werd in Nederland gevoerd omdat de buitenlandse takken van Yukos in een Nederlandse stichting zetelen.

De onteigening was volgens de aandeelhouders "illegaal en politiek gemotiveerd", waarna een proces werd gestart. Sinds 2014 hebben verschillende rechters uitspraak gedaan in de zaak, waarbij beide partijen afwisselend gelijk hebben gekregen. Uiteindelijk belandde de zaak bij de hoogste rechter, de Hoge Raad. Die oordeelde in 2021 dat eerdere uitspraken vernietigd moeten worden om procedurele redenen en dat het gerechtshof Amsterdam de zaak opnieuw moest behandelen.

Dat is nu dus gebeurd, maar of de zaak hiermee ten einde is, is nog maar de vraag. Over de hele wereld, waaronder in Londen, lopen nog rechtszaken.

Genationaliseerd

Yukos Oil was in de jaren 90 een groot olie- en gasconcern, maar werd begin deze eeuw door de Russische autoriteiten genationaliseerd, na de arrestatie en veroordeling van eigenaar Michail Chodorkovski.

Hij werd in 2003 veroordeeld voor fraude en grootschalige belastingontduiking en daarop naar Siberië verbannen. Yukos Oil werd failliet verklaard en vervolgens opgesplitst en geïntegreerd in staatsbedrijf Rosneft. Chodorkovski is geen partij in deze rechtszaak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl